Yüzlerce uluslararası öğrenci Ukrayna kasabasında mahsur kaldı.

TAKİP ET

Yüzlerce uluslararası öğrenci Ukrayna kasabasında mahsur kaldı. Yüzlerce öğrenci günlerdir süren bombardımanın ardından kuzeydoğudaki Sumy'de mahsur kaldı

Yüzlerce uluslararası öğrenci Ukrayna kasabasında mahsur kaldı.
Yüzlerce öğrenci günlerdir süren bombardımanın ardından kuzeydoğudaki Sumy'de mahsur kaldı

Ukraynalı yetkililer, Cuma günü erken saatlerde Zaporizhzhia'daki bir nükleer santralin dışındaki bir eğitim binasında Rus kuvvetleri tarafından bombalandıktan sonra yangın çıktığını söyledi. Santraldeki bir çalışan, Rus kuvvetlerinin tesise ateş açtığını ve "Avrupa'nın en büyük nükleer santralinde gerçek bir nükleer tehlike tehdidi" olduğunu söyledi.

Rus birliklerinin acil durum ekiplerinin yangına müdahale etmesini engellediği raporlarının ortasında en az dört saat boyunca yandıktan sonra , Ukraynalı acil servisler yangının yerel saatle 6.20'de söndürüldüğünü doğruladı. Santralin güneydoğusundaki bir kasaba olan Enerhodar belediye başkanına göre, tesisteki çatışmaların da durduğu bildirildi.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) daha önce, Zaporizhzhia'da ortaya çıkan "ciddi durum" nedeniyle Olay ve Acil Durum Merkezini "7/24 tam yanıt moduna" geçirdiğini söyledi.

Ancak ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm , Zaporizhzhia enerji santrali reaktörleri hakkında güvence verdi ve tesisin yakınında yüksek radyasyon okumaları olmadığını ve tesisin reaktörlerinin "sağlam muhafaza yapıları tarafından korunduğunu ve reaktörlerin güvenli bir şekilde kapatıldığını" söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy , nükleer santrale yapılan saldırının ardından Avrupa'ya bir kez daha yardım çağrısında bulundu . Dedi ki: Tek bir ülkenin nükleer santralleri bombalamadığı konusunda herkesi uyarıyoruz. İnsanlık tarihinde ilk kez, terör devleti nükleer terörizm yapıyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson , Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "pervasız davranışlarını" Avrupa'nın güvenliği için bir tehlike olarak nitelendirdi.
Yerel yetkililer, Rus güçlerinin Karadeniz'deki stratejik öneme sahip Kherson limanında hem yerel hem de bölgesel hükümet binalarını kontrol etmeye devam ettiğini söyledi. Rus kuvvetleri , Kherson'u ele geçirdiğini ve Mariupol kuşatmasını sıkılaştırdığını iddia ederek, önemli güney limanları üzerinden Ukrayna'yı denizden kesmek için hareket ediyor gibi görünüyordu.

Kiev dışında büyük bir Rus askeri araç sütununun hareketlerine ilişkin endişeler artıyor. ABD'li bir savunma yetkilisi "durmuş" göründüğünü öne sürse de, ona bağlı tahmini 15.000 askerin yeniden toplanıp Kiev'e yapılacak bir saldırıdan önce lojistik malzeme beklediğine dair spekülasyonlar da vardı.

Putin, Macron ile yaptığı 90 dakikalık görüşmeden kısa bir süre sonra televizyonda yaptığı bir konuşmada, Ukrayna'daki Rus askeri operasyonlarının plana göre gittiğini iddia etti. Başkan hiçbir kanıt sunmadan Ukraynalı güçleri sivilleri “canlı kalkan” olarak kullanmakla suçlamaya devam etti. Yetkililer, Zaporizhzhia nükleer santralindeki yangının söndürüldüğünü söylüyor.

Ukrayna acil servisleri, Zaporizhzhya nükleer santralinin eğitim binasında çıkan yangının Cuma sabahı erken saatlerde en az dört saat boyunca yandıktan sonra söndürüldüğünü doğruladı.

Şu ana kadar herhangi bir can kaybı bildirilmedi.

Devlet Acil Durum Hizmetleri resmi Telegram hesabına yayınlanan bir güncelleme şöyle:

Saat 06:20'de Energodar'daki Zaporizhzhya Nükleer Santrali'nin eğitim binasında çıkan yangın söndürüldü. Mağdur yok.”

Zaporizhzhia nükleer santralinin yaklaşık 150 km güneydoğusunda bulunan bir kasaba olan Enerhodar belediye başkanı, BBC Ukrayna'ya göre yerel bir yayın kuruluşuna atıfta bulunarak santralde savaşın durduğunu söyledi.

Ukraynalı acil durum yetkililerine göre, haber, tesisin birkaç saat süren yoğun bombardımana maruz kaldığı ve kompleksin üçüncü, dördüncü ve beşinci katında çıkan yangının ardından geldi.

Ukrayna acil servisleri, Zaporizhzhya nükleer santralinin eğitim binasında yerel saatle sabah 6'dan hemen önce bir yangın çıktığını doğruladı.

Devlet Acil Durum Hizmetleri resmi Telegram hesabına yayınlanan bir güncelleme şöyle:

Enerhodar'daki Zaporizhzhya Nükleer Santrali'nin eğitim binasında (60x40 m boyutlarında) saat 05:55'te çıkan yangın 2 bin metrekarelik bir alana lokalize oldu.”
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Zaporizhzhia nükleer santralinde ortaya çıkan "ciddi durum" nedeniyle Olay ve Acil Durum Merkezini "7/24 tam yanıt moduna" geçirdiğini söyledi.

IAEA genel müdürü Rafael Gross, durumla "derin endişe" duyduğunu ve Ukrayna'nın nükleer düzenleyicisi ve operatörünü izlemek ve onunla yakın temas halinde kalmak için Ukrayna başbakanı Denys Shmygal ile görüştüğünü de sözlerine ekledi.

Kanada başbakanı Justin Trudeau da Ukrayna cumhurbaşkanı Zelenskiy ile Zaporizhzhia nükleer santralindeki “korkunç saldırılar” hakkında konuştuğunu doğruladı.
Ukrayna acil servisleri, sabah erken saatlerde eğitim binasında başlayan yangını söndürmek için kurtarma ekiplerinin Zaporizhzhya nükleer santralinin sahasında olduğunu doğruladı.

Daha önce teşkilat, Rus birliklerinin acil durum ekiplerinin yangına müdahale etmesini engellediğini söyledi.

Ancak resmi Telegram hesabına yerel saatle 5.30'dan hemen sonra yayınlanan bir güncellemede servis, 5.20am itibariyle eğitim binasındaki yangını söndürmek için SES birimlerinin konuşlandırıldığını söyledi.