Ukrayna krizi: ABD Çin'i Rusya'ya yardım etmemesi konusunda uyardı

TAKİP ET

ABD, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde yaptırımlardan kaçmasına yardım ederse Çin'in sonuçlarına katlanacağını söylüyor.

İsmi açıklanmayan ABD'li yetkililer birden fazla haber kuruluşuna Çin'in Rusya'ya askeri yardım sağlamaya istekli olduğunun sinyallerini verdiğini söyledi.

Çin dışişleri bakanlığı ABD'yi dezenformasyon yaymakla suçladı. Rusya, Pekin'den askeri yardım istediğini yalanladı.

Değişimler, üst düzey ABD ve Çinli yetkililerin Roma'da bir araya gelmesinden önce geldi.

Washington yetkililerine atıfta bulunan medya kuruluşları, Rusya'nın son günlerde Çin'den insansız hava araçları da dahil olmak üzere özellikle askeri teçhizat istediğini söylüyor.

Basında çıkan haberlere göre, Pazartesi günü ABD müttefiklerini Çin'in askeri ve ekonomik destek sağlamaya açık olduğunu önerdiği konusunda uyardı.

Rapor, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Roma'da görüşmek üzere Çin'in üst düzey diplomatı Yang Jiechi ile bir araya gelmesiyle geldi.

Toplantının bir metninde, "Bay Sullivan, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşıyla ilgili önemli tartışmalarla birlikte ABD-Çin ilişkilerinde bir dizi konuyu gündeme getirdi" dedi. "Ayrıca ABD ile Çin arasında açık iletişim hatlarının sürdürülmesinin önemini vurguladılar."

Daha önceki bir CNN röportajında ​​Sullivan, ABD'nin "büyük ölçekli yaptırımlardan kaçınma çabalarının veya Rusya'nın bunları geri doldurması için desteğin kesinlikle sonuçları olacağını doğrudan, özel olarak Pekin ile iletişim kurduğunu" söyledi.

Bunun ilerlemesine ve dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir ülkeden bu ekonomik yaptırımlardan Rusya'ya bir can simidi olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

ABD, Çin'in işgal gerçekleşmeden önce Rus lider Vladimir Putin'in "bir şeyler planladığının" farkında olduğuna inanırken, Pekin'in "tam kapsamını anlamamış olabileceğini" de sözlerine ekledi.

Sullivan, "Çünkü [Bay] Putin'in Avrupalılara ve diğerlerine yalan söylediği gibi onlara da yalan söylemiş olması çok olası" dedi.

Buna karşılık, Pekin'deki dışişleri bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, ABD'nin "kötü niyetlerle Ukrayna konusunda Çin'i hedef alan dezenformasyon yaydığını" söyledi.

Çin'in Rusya'dan askeri yardım talebinde bulunup bulunmadığına açıklık getirip getiremeyeceği sorulan Bay Zhao, bunun "sahte haber" olduğunu söyledi, ancak bunu doğrudan reddetmedi. Çin'in tutumunun her zaman tutarlı olduğunu ve Çin'in müzakereleri ilerletmede yapıcı bir rol oynadığını da sözlerine ekledi.

Devlet Başkanı Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın Çin'den askeri yardım istediği yönündeki haberlerin doğru olmadığını söyledi.

"Rusya harekatı sürdürmek için kendi bağımsız potansiyeline sahiptir. Dediğimiz gibi plana göre gidiyor ve zamanında ve eksiksiz olarak tamamlanacaktır" dedi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, ABD'nin Çin heyetiyle "doğrudan ve çok açık bir şekilde" endişelerini dile getirdiğini söyledi.

Çin şimdiye kadar Rusya'yı işgal nedeniyle kınamaktan kaçındı ve Moskova'nın "meşru güvenlik endişelerinin" ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu bu ayın başlarında Rusya'nın işgalini kınamak için oy kullandığında Çin, çekimser kalan 35 ülkeden biriydi.

Ancak Pekin aynı zamanda Ukrayna'nın egemenliğine "sarsılmaz desteğini" ifade etti. Ayrıca barış çağrısında bulundu ve savaşın diplomasi yoluyla sona erdirilmesine yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. Bazı ülkeler Çin'i Rusya'nın işgalini durdurmak için daha fazlasını yapmaya çağırdı.

AB ve ABD Ukrayna'ya yardım ediyor, Çin Rusya'ya yardım ediyor; eğer bu böyle giderse, o zaman bu, Ukrayna'daki savaşı daha da önemli hale getirecek bir tanımlamadır.

Beyaz Saray, Başkan Biden'ın üst düzey güvenlik danışmanının Çin'in en kıdemli diplomatı ile görüşeceği sırada iddiasını kamuoyuna açıklamaya karar verdi. Çin'e baskı yapmak için taktik bir hamle gibi görünüyor; muhtemelen onaylamak veya reddetmek için.

Daha büyük amaç, Xi Jinping'i geçen hafta Moskova ile "kaya gibi sağlam" bir ilişki olarak adlandırılan mevcut pozisyonunun artılarını ve eksilerini tartmaya çalışmak olabilir.

Unutmayın, sadece haftalar önce, Pekin'de Kış Olimpiyatları başladığında, Başkan Xi ve Putin "sınırsız" yeni bir ittifak ilan ettiler. Askeri yardım açıkça bunun bir parçası olabilir.

Ancak Rusya'nın işgalinden sonraki günlerde Çin, İngiltere, ABD ve diğerlerini Ukrayna ordusuna silah verdikleri için "ateşe yakıt eklediklerini" söyleyerek kınadı.

ABD istihbarat değerlendirmesi doğruysa ve Pekin bu talebi yerine getirirse, o zaman onlar da "yakıt ekliyor" olacaktır.