Ukrayna işgali Son Durum Rusya yaptırımları atlatmak için kripto para birimine ve siber suça yönelebilir mi?

TAKİP ET

Ukrayna işgali: Rusya yaptırımları atlatmak için kripto para birimine ve siber suça yönelebilir mi? Siber suç yeraltı dünyası, ülkenin yasaları ve istihbarat servislerinin iddia edilen yolsuzluk ve gizli anlaşmaları nedeniyle önemli bir Rus bağlantısına sahip. Ukrayna'yı işgal ettiği için Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, Pazartesi günü rublenin düşmesine neden oldu, ancak Bitcoin ve Ethereum dahil olmak üzere kripto para birimlerinin değeri düştüğü için fırladı.

Ukrayna işgali: Rusya yaptırımları atlatmak için kripto para birimine ve siber suça yönelebilir mi?

Siber suç yeraltı dünyası, ülkenin yasaları ve istihbarat servislerinin iddia edilen yolsuzluk ve gizli anlaşmaları nedeniyle önemli bir Rus bağlantısına sahip. Ukrayna'yı işgal ettiği için Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, Pazartesi günü rublenin düşmesine neden oldu, ancak Bitcoin ve Ethereum dahil olmak üzere kripto para birimlerinin değeri düştüğü için fırladı.

Merkezi yetkililerin Vladimir Putin rejiminin Kremlin'in döviz rezervlerine erişmesini ve Rus bankalarının SWIFT ödeme ağını kullanmasını engelleyebildiği küresel finans sisteminin aksine, Rusya ve oligarklarının kripto para ticaretini engellemenin teknik bir yolu yok.

Bu, düzenlenmemiş kripto para birimlerinin ülkenin kurumları ve oligarkları için bir boşluk sağladığı anlamına gelmez, sadece finansal kurumlar tarafından işlemleri izlemek için kullanılan yaptırım mekanizmalarının her zaman mevcut olmadığı anlamına gelir. Müşterilerinin kimliklerini doğrulamak için kripto para birimi borsalarını gerektiren yasalar, yaptırımların uygulandığı tüm yargı bölgelerinde hala geçerlidir.

Ukrayna işgali hakkında canlı güncellemeler

Chainalysis'in uluslararası kamu politikası başkanı Caroline Malcolm şunları söyledi: "Geleneksel finansal sistemde olduğu gibi, Rusya, Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak uygulanan yaptırımlardan kaçınmak için kripto para biriminden yararlanabilir. Ve geleneksel finansta olduğu gibi. sistem, kripto para ekosistemi, tanımlanmış yaptırımlı kuruluşlardan gelen işlemleri tanımlamak için önlemler alabilir."

Yaptırımları atlatması için ihtiyaç duyacağı ticaret hacimleri için, yeterli kripto para birimi mevcut değil - ve blok zinciri, tasarımı gereği bir kamu defteri olduğu için hacimlerin gizlice aktarılması imkansız olacaktır. tüm işlemlerin.

Bunun yerine, ülke potansiyel hiperenflasyonla karşı karşıya olduğu için, Bitcoin ve Ethereum'daki yükselişin Rus vatandaşlarının (hükümet ve oligarklardan ziyade) rublelerini başka para birimlerine çevirmek istemesinden veya büyük olasılıkla başkalarından gelen spekülasyonlardan kaynaklanması daha olasıdır. Ruslar öyle yapıyor.
Malcom, "Belirlenmiş kişilerin şu anda büyük miktarlarda kripto paranın etrafında hareket etmesi pek olası değil" dedi. "Rusya'nın seçkin ve mali yetkilileri bir süredir yaptırımlara hazırlanıyor."

Bir blockchain adli tıp işi olan Chainalysis, para biriminin düşmesinden önce ruble ve Ukrayna Grivnası ticaret hacminde bir artış tespit etti.

Kripto para biriminin bu krizle ilgili yaptırımlardan kaçmak için kullanılabildiği ölçüde, muhtemelen son birkaç ay içinde yavaş yavaş gerçekleşecekti. Ve tüm bu işlemler kalıcı olarak blok zincirine kaydedilecekti," diye ekledi, yani onların icra amaçlı tespit edilebilir.
Kuzey Kore'ye nükleer silah testleri nedeniyle uygulanan yaptırımlar, Pyonyang'ın nükleer ve balistik füze programlarını finanse etmek için siber suçlara yönelmesine yol açtı. Kuzey Kore ekonomisinin zayıflığı, ülke hükümetini, sahte para birimi ve uyuşturucu üretimi de dahil olmak üzere çok çeşitli uluslararası suç faaliyetlerine sponsorluk yapmaya teşvik etti.

Rusya'ya yönelik yaptırımlar, ülkeyi karşılaştırılabilir ekonomik koşullara getirmeyecek olsa da, küresel finans sistemiyle on yıllardır süren entegrasyondan yararlandı ve yaptırımların neden olduğu ekonomik zarar, siber suçlara karşı daha hoşgörülü bir tutum için oda yaratabilir.

Küresel siber yeraltı dünyasının, güvenlik servislerinin yurt dışında işlenen suçlardan dolayı vatandaşları tutuklamasına izin vermeyen ülkenin hukuk sistemi de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle Rusya ile önemli bir bağlantısı var; yolsuzluk; ve ülkenin istihbarat teşkilatlarının hem Rusya içinde hem de Ukrayna da dahil olmak üzere komşu ilçelerde gizli gizli anlaşma yaptığı iddiaları.

Chainalysis'e göre, geçen yıl küresel fidye yazılımı gelirlerinin %74'ü Rus bağlantılı kuruluşlara gitti. Siber güvenlik araştırmacıları, bu gruplar tarafından geliştirilen kötü amaçlı yazılımın, Rus dilini kullanan bilgisayar ağlarını etkilemekten kaçınmak için nasıl tasarlandığını düzenli olarak bildiriyor ve bu da geliştiricilerin Rus kanun yaptırımlarına maruz kalma potansiyeline işaret ediyor.
Siber suçlular Rusya'ya destek ilan etti

Rus devleti ile siber suçlular arasındaki gizli anlaşma, Rusya'nın federal güvenlik hizmeti olan FSB için "gizli belgeler" elde etmek ve banka sahtekarlığı yapmak için bilgisayarları hacklemekle suçlanan Maksim Yakubets davası da dahil olmak üzere, Batılı kolluk kuvvetleri tarafından defalarca iddia edildi.

Ancak geçen hafta en aktif fidye yazılımı gruplarından biri, Rus hükümetine "tam desteğini" açıkça açıkladı. Belki bir vatanseverlik şevk anıydı ya da grup Kremlin'den baskı hissetmişti, ancak Conti olarak bilinen bu çete şu uyarıda bulundu: "Birisi Rusya'ya karşı bir siber saldırı veya herhangi bir savaş faaliyeti düzenlemeye karar verirse, gideceğiz. bir düşmanın kritik altyapılarına saldırmak için tüm olası kaynakları kullanın."

Daha sonraki bir açıklama, suç grubunun Kremlin'e açık desteğini geri çekmeye çalıştı ve bunun "Batı'nın savaş kışkırtıcılığına bir yanıt" olduğunu açıkladı ve şunları açıkladı: "Hiçbir hükümetle müttefik değiliz ve devam eden savaşı kınıyoruz. Ancak, Batı bilindiği için savaşlarını öncelikle sivilleri hedef alarak sürdürmek için kaynaklarımızı karşılık vermek için kullanacağız." Diğerleri Ukrayna'ya destek beyan ediyor

Ama hasar verildi. Bu, bir dizi aktivist ve potansiyel olarak suçlu grubun Ukrayna'ya desteklerini ilan etmesiyle sonuçlandı ve - daha da önemlisi - görünüşte hoşnutsuz bir Conti içeriden, eski meslektaşlarının Rus işgaline verdiği destekten rahatsız olmasına ve iç sohbet günlüklerini sızdırarak yanıt vermesine yol açtı. mesajlarını "Ukrayna'ya şan!"

Sızıntı yapan kişi, fidye yazılımı grubunun faaliyetlerini detaylandıran binlerce dahili sohbet günlüğünden oluşan bir önbellek paylaştı. Sızıntılar, Conti çete üyelerinin, önde gelen Putin eleştirmeni Alexey Navalny'nin zehirlenmesini araştıran Bellingcat araştırmacılarını hedef aldığını ve bu araştırmacıların Rus devletiyle bir bağlantısı olduğunu gösteriyor.

Sızıntılardaki diğer ayrıntılar arasında, çetenin kripto para adresleri de vardı ve bugünün kümülatif değerlendirmesine göre, bu işlemlerin gerçekleştiği andaki değerinden kesinlikle çok daha yüksekti – çetenin 2017'den bu yana Bitcoin'de 2,7 milyar dolardan fazla kazandığını gösteriyor.