Türkiye tarafından finanse edilen kamplar, Suriyeli mültecilerin ev sahibi olmasına yardımcı oluyor

TAKİP ET

Türkiye'nin amacı, savaş nedeniyle yerinden edilmiş Suriyelilerin kendi topraklarına girmesini engellemek ve halihazırda yapmış olan milyonlarca kişiyi geri göndermesine izin vermek için sınırı boyunca sözde bir "güvenli bölge" oluşturmak.

Türkiye tarafından finanse edilen kamplar, Suriyeli mültecilerin ev sahibi olmasına yardımcı oluyor. Suriyeli dört çocuk annesi Maryam al-Hüseyin, bir çadır kampından Türkiye'nin desteğiyle inşa edilmiş bir konut kompleksine taşınırken başının üstünde bir çatı olduğu için rahatladı. Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin elindeki AFP'ye konuşan 28 yaşındaki dul kadın, "Bir eve taşınacağımızı ilk duyduğumda buna inanamadım" dedi. Yeni beton evinin önünde otururken, "Taşımaktan başka bir şey düşünemediğim için çok mutlu oldum" dedi.
Türkiye'nin elindeki Suriye şehri El Bab yakınlarında inşa edilen konut kompleksi, Ankara'nın sponsor olduğu bir dizi konut projesinin sonuncusu.

Türkiye'nin amacı, savaş nedeniyle yerinden edilmiş Suriyelilerin kendi topraklarına girmesini engellemek ve halihazırda yapmış olan milyonlarca kişiyi geri göndermesine izin vermek için sınırı boyunca sözde bir "güvenli bölge" oluşturmak.

Yerel yetkililer ve onların Türk sponsorları tarafından yerinden edilmiş ailelere yardım etmek için insani bir eylem olarak markalanan konut birimleri, Türkiye'de yaşayan Suriyeli mültecileri yerleştirme girişimleri için de bir model olabilir.

Türkiye ve Özgür Suriye Ordusu [ÖSO], 2016'dan bu yana başlatılan çeşitli askeri operasyonlar sırasında Suriye içindeki toprakların kontrolünü ele geçirdi.Bu bölgelerde Türk lirası ana para birimi haline geldi ve Ankara, Türkçe öğreten hastaneler, postaneler ve okulların kurulmasına yardımcı oldu.

Türk sivil toplum kuruluşu İnsani Yardım Vakfı (İHH), 2019'dan bu yana Suriye'nin kuzeyinde 18.000'den fazla konut inşaatına destek verdiğini söyledi.

İHH Genel Sekreteri Durmuş Aydın , "Şu ana kadar yaptığımız evlere 50 binden fazla kişi yerleşti" dedi.Aydın, Nisan ayına kadar tamamlanacak olan toplam 24.325 konutta iki kat daha fazla barınma sağlanacağını söyledi.

Yerel yetkililer, en son konut kompleksinin Türkiye'nin AFAD acil durum teşkilatının desteğiyle muhaliflerin elindeki Bizaah bölgesinin yakınında inşa edildiğini söyledi.Büyük metal kapılı ve küçük yan pencereli 300 tek katlı beton üniteden oluşmaktadır.

Aydın, her birimin iki oda, bir mutfak ve bir banyodan oluştuğunu ve kendi su deposuyla donatıldığını ve inşasının yaklaşık 2500 dolara mal olduğunu söyledi. Bu ay oraya nakledilen yakındaki bir yer değiştirme kampının sakinlerine ev sahipliği yapacaklar.
AFAD'ın desteklediği birçok benzer konut projesinden biri olan külliyede cami ve okul yer alıyor.Yerel yetkililer, bir tıp merkezinin şu anda yapım aşamasında olduğunu söyledi.
Maryam için bu hareket, babası, erkek kardeşi ve dört çocuğuyla zorlu koşullar altında yaşadığı harap çadır kamplarından büyük bir yükseltmeyi işaret ediyor.

Eşi isyancılar ve Suriye rejim güçleri arasındaki çatışmalarda öldürülen Meryem, 2019 yılında savaş nedeniyle yerinden edilmiş ve sığınmak için bir kamptan diğerine taşınmıştı.
"Kışın bir ev daha iyidir, çünkü yağmur içeri sızmaz ve yazın serin kalır çünkü taş, sobaya dönüşen çadırlardan daha iyi ısıyı saptırır" dedi.

Yerinden edilmiş ailelerin yeniden yerleşimini denetleyen yerel yetkili Hüseyin el-Issa, Bizaah konut kompleksinin Türkiye'nin "tam işbirliğiyle" muhalefete bağlı bir yerel konsey tarafından yönetilen arazi üzerine inşa edildiğini söyledi.

Bu evler yerinden edilmiş kardeşlerimizin geçici barınağıdır” dedi.Birçok yerinden edilmiş aile Türkiye'ye barınma sağladığı için minnettar olsa da, Mohammad Haj Moussa memnun görünmüyordu.38 yaşındaki dört çocuk babası AFP'ye verdiği demeçte, "Kendimize yalan söylüyoruz" dedi.Beş yıl önce savaş nedeniyle yerinden edilen Haj Moussa, "(Kalıcı) bir çözüm istiyoruz. Evlerimize dönmek istiyoruz" dedi.

Hac Musa, kuzeybatıdaki İdlib eyaletindeki evinden kaçtığından beri bir yerinden edilme kampından diğerine taşındığını söyledi.

"Bu birim kamplardan çok farklı değil" dedi. "Bu bir şaka."
Yakınlarda bulunan Ahmed Mustafa Katouli, başının üstünde beton bir çatı olduğu için minnettar olduğunu, ancak birimlerin çok küçük olduğundan şikayet ettiğini söyledi.
Yaklaşık on yıl önce eşiyle birlikte Halep'ten göç ettirilen altı çocuk babası, "Bu evler kaybettiklerimizi telafi etmiyor" dedi.

"Evlerimizi, topraklarımızı, şehitlerimizi kaybettik" diyen Erdoğan, yıllarca çadırlarda hayatta kaldıktan sonra "burada yaşamaya mecbur bırakıldım" dedi.