Sudanlı adam, BM uzmanı geldiğinde darbe karşıtı protestolara yönelik baskıda öldürüldü

TAKİP ET

Sudanlı Doktorlar Komitesi, 51 yaşındaki bir adamın Pazar günü "göğsüne canlı bir kurşunla" vurulduğunu ve darbe karşıtı protestolara yönelik bir baskıda ölü sayısını 82'ye çıkardığını söyledi.

Sudanlı adam, BM uzmanı geldiğinde darbe karşıtı protestolara yönelik baskıda öldürüldü. Sağlık görevlileri, bir BM hakları uzmanının ülkeye gelmesiyle güvenlik güçlerinin geçen yılki askeri darbeye karşı düzenlenen mitingleri çökerttiği için Pazar günü Sudanlı bir adamın vurularak öldürüldüğünü söyledi.

Ordu şefi Abdel Fattah al-Burhan'ın Ekim ayında askeri bir devralmaya öncülük etmesi ve uluslararası kınamalara yol açmasından bu yana düzenli protestolar kuzeydoğu Afrika ülkesini sarstı.

Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanı Adama Dieng, başlangıçta geçen ay için planlanan ancak Sudan makamlarının talebi üzerine ertelenen bir gezi için Perşembe gününe kadar Sudan'ı ziyaret ediyor.

Sudanlı Doktorlar Komitesi, 51 yaşındaki bir adamın Pazar günü "göğsüne canlı bir kurşunla" vurulduğunu ve darbe karşıtı protestolara yönelik bir baskıda ölü sayısını 82'ye çıkardığını söyledi.

Komite, "Şehit, Kuzey Hartum'daki bir hastanede hastaydı... ve hastane koğuşunu dolduran yoğun göz yaşartıcı gaz nedeniyle nefes darlığı çektikten sonra biraz hava almak için dışarı çıktı" dedi. ardından vurularak öldürüldü.

Bir AFP muhabiri, Pazar günü başkent Hartum'da binlerce kişinin Sudan bayrakları ve son aylarda gösteriler sırasında öldürülenlerin posterlerini taşıyarak miting yaptığını söyledi.
Muhabir, güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz attığını ve başkanlık sarayına doğru ilerleyen birkaç protestocuyu yaraladığını, yakınlardaki Omdurman ve Kuzey Hartum'da da göz yaşartıcı gaz kullanıldığını söyledi.

Bir gösterici, 24 yaşındaki Thoyaba Ahmed AFP'ye verdiği demeçte, "Bütün yıl protesto etmeye hazırız," dedi.
Başka bir gösterici olan 25 yaşındaki Arij Salah, "Ülkenin sorunlarını çözmek için fedakarlık yapmamız gerekiyor" dedi.

Ekim ayındaki devralma, cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'in 2019'da görevden alınmasının ardından askeri ve sivil liderler arasında titizlikle müzakere edilen bir geçişi raydan çıkardı.
Sudan protestoculara ateş açmayı defalarca reddetse de, İnsan Hakları İzleme Örgütü güvenlik güçlerinin hem "gerçek mühimmat" kullandığını hem de kalabalığa "doğrudan" göz yaşartıcı gaz bombası attığını ayrıntılarıyla aktardı.

BM özel temsilcisi Volker Perthes Pazar günü Twitter'da Sudan'a "ilk resmi ziyareti" için hak uzmanı Dieng ile bir araya geldiğini söyledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği bu hafta yaptığı açıklamada, "Dieng, üst düzey Sudan hükümet yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, insan hakları savunucuları, BM kuruluşlarının başkanları ve diplomatlarla görüşecek." Dedi.

Bir AFP muhabiri, bundan ayrı olarak, onlarca kişinin Beşir dönemi şahsiyetlerinin yargılanmasını protesto etmek için Hartum'daki bir mahkeme kompleksinin önünde toplandığını söyledi.

Yargılananlar arasında, 2020'de darbe planlamakla suçlanan eski dışişleri bakanı İbrahim Ghandour da var.
Ghandour'un ailesi geçen ay, birkaç eski rejim yetkilisiyle birlikte hapishanede açlık grevine başladığını söyledi.