Rusya-Ukrayna savaşı son dakika: Putin'in birlikleri Zelenskiy'in 'hepimizi silmek için emirleri var' dediği için Kherson'u kuşattı

TAKİP ET

Rusya-Ukrayna savaşı son dakika: Putin'in birlikleri Zelenskiy'in 'hepimizi silmek için emirleri var' dediği için Kherson'u kuşattı. İngiltere'nin Avam Kamarası Başkanı Sir Lindsay Hoyle, Ukrayna'nın İngiltere Büyükelçisi Vadym Prystaiko'yu Çarşamba günü parlamentoda karşıladı.

Rusya-Ukrayna savaşında son durum: Putin'in birlikleri Zelenskiy'in 'hepimizi silmek için emirleri var' dediği için Kherson'u kuşattı. İngiltere'nin Avam Kamarası Başkanı Sir Lindsay Hoyle, Ukrayna'nın İngiltere Büyükelçisi Vadym Prystaiko'yu Çarşamba günü parlamentoda karşıladı.

Milletvekilleri, Avam Kamarası'nda oldukça sıra dışı bir davranış olan onu ayakta alkışlarken alkışladılar ve tezahürat yaptılar. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Kiev'de Naziler tarafından öldürülen 30.000 Yahudi için bir anıt ve mezar yeri olan Babyn Yar yakınlarındaki TV kulesine Rus saldırısını öğrendiğinde dün bir röportajı yeni bitirmişti.

Belarus'un Belta haber ajansının bildirdiğine göre, bir Rus heyeti Ukraynalı mevkidaşlarıyla görüşmek üzere bir araya geliyor.

Görüşmelerin yeri henüz teyit edilmedi. Hindistan, Hindistanlı yetkililerin Rusya'dan aldığı bilgilere dayanarak vatandaşlarından Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Harkov'u Çarşamba akşamına kadar terk etmelerini istiyor .

Associated Press'in haberine göre, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Arindam Bagchi, Hint vatandaşlarına dokuz mil uzaktaki üç güvenli bölgeye geçmeleri tavsiye edildiğini söyledi.

Bagchi, Yeni Delhi'nin Ukrayna'yı işgal eden Rusya'dan hangi bilgileri aldığına dair ayrıntı vermeyi reddetti .

Bagchi ayrıca, tahminen 20.000 kişiden çoğu öğrenci olan yaklaşık 17.000 Hintlinin Ukrayna'yı terk ettiğini söyledi. Hindistan kalanları yakındaki ülkelere tahliye etmeye çalışıyor.

Keir Starmer, Boris Johnson'ın yasadışı varlıkları çökerten yeni bir yasa tasarısını güçlendirmek için bir İşçi teklifini kabul ettiği göründüğü için, Roman Abramovich'in Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle neden Birleşik Krallık yaptırımlarıyla karşılaşmadığını sorguladı.

Bir başbakanın, halka açık galeriden izleyen Ukrayna büyükelçisi Vadym Prystaiko'yu alkışlamak için bir arada duran milletvekillerinin nadir görülmesiyle başlayan sorularına, Starmer defalarca Rus oligarklarına karşı daha sert eylem çağrısında bulundu.
İşte Putin'in Çarşamba günü Ukrayna'yı işgalinden ortaya çıkan en dokunaklı ve yürek burkan görüntülerden bazılarının bir özeti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Ukrayna temsilcisi Jarno Hubicht Guardian'a giderek daha fazla kuşatma altındaki şehirlerdeki sağlık durumunu açıklarken şunları söyledi:

Bazı şehirlerin artık tecrit edildiğini görüyoruz ve insanların kendilerini güvende hissetmediklerine dair raporlar alıyoruz ve sağlık çalışanları saldırı altındayken sağlık hizmeti arıyorlar.

Bu, askeri saldırının genişlemesiyle çok hızlı ilerliyor ve insani bir krize yaklaşıyoruz. Çatışmaların olduğu yerlerde gördüğümüz, sağlık hizmetinin sığınaklara ve bodrumlara taşınmasıdır.

Tam bir resme sahip değiliz, ancak makinelerin çalışır durumda kalması için önemli olan elektrik temini ve yoğun bakım için oksijen ve ilaçlar konusunda endişeliyiz.

Askeri harekatın devam ettiği yerlerde ayrıca malzemeye erişim sorunu var ve bazı hastanelerde bir veya iki hafta boyunca malzeme bulunurken, bazıları zaten tükeniyor.

İnsancıl hukuka uymak ve sağlık çalışanlarını korumak da önemlidir. Şu anda korkan ve ilaç almaya korkan şoförler var ve sağlık çalışanlarının saldırıya uğradığına dair ihbarlar aldık.
Binlerce Ukraynalı, ülkelerini savunmak ve Rusya'nın işgaline karşı savaşmak için gönüllü oldu ve BT çalışanları ve inşaatçılar da dahil olmak üzere askerler savaşa başlamadan önce temel eğitime katıldı.

Lviv'deki gönüllü merkezi, Çarşamba günü, bölgesel savunma birimlerine katılmak için kaydolan yeni askerlerle doluydu. Bazıları askeri üniformalıydı. Diğerleri sivil kıyafetler ve beyzbol şapkaları giydi ve parlak sırt çantaları taşıdı.

Ukrayna'nın ulusal şairinin adını taşıyan Taras Şevçenko Caddesi'ndeki bir sokakta ilk kez sıraya girdiler. Yeni komutanları, “Arabanız varsa elinizi kaldırın” diye havladı. Askerler gruplara ayrılarak kendilerini tanıttılar. Çevrelerine kar yağdı.

“Tarih şu anda yaşanıyor. Bir Lviv girişiminin 35 yaşındaki patronu Vitali, bir toplanma noktasında konuşurken kenarda kalmak istemiyorum” dedi. "Tarih yazmak istiyorum. Sonunda dünya neyin kötü neyin iyi olduğunu bilmeli. Tüm dünyanın desteğine sahibiz.”

“Kazanmamızın asıl nedeni insanlar yüzünden” diye ekledi. Vladimir Putin'e mesajı neydi ? Teröristlerle pazarlık yapmam" dedi. "Yakında ölecek. Rejimi toza dönüşecek.”
Vitali, kendisinin ve şirketinin 15 çalışanının Rusya'nın saldırısından beş gün önce silah eğitimine başladığını söyledi. İstila günü gönüllü olmuştu. Askerler, şehir dışında açıklanmayan bir yerde savaşta ilk yardım ve diğer becerileri öğreneceklerini söyledi.

Kharkiv ve Kiev acımasız bombardıman altında ve Ukrayna ordusu Mariupol şehrinde kuşatılmışken, batı Ukrayna'dan gönüllüler takviye olarak getiriliyor.
Günlerdir amansız Rus saldırılarına maruz kalan, savaşın ön saflarında yer alan Ukraynalılardan haber alıyoruz.

Harkov'da yaşayan 27 yaşındaki bilgisayar programcısı Oleksiy Demchenko Guardian'a şunları söyledi:

Şu anda sadece tutunmaya çalışıyoruz. Gerçeği söylemek gerekirse, cehennem. Çok sayıda hava saldırısı var.

İnsanların evlerini, sağlık tesislerini, parkları vuruyorlar. Kharkiv'in merkezinde yaşıyorum. Dün hava saldırılarını gördük ve evin en güvenli yeri olduğu için yatak odasında saklanıyoruz.

Ruslar birkaç gün önce şehre geldi ama ordu onları yok etti. Şimdi bize dışarıdan vuruyorlar. Dün şişelere su doldurmak için dışarı çıkmak istedim ama hava saldırıları insanları öldürüyordu. Yiyecek ve su dağıtımında bize yardımcı olmaya çalışan bazı sosyal servislerimiz var.

Bence asıl amaçları bizi psikolojik olarak kırmak çünkü şehri boşaltmamızı istiyorlar. Çeçenistan ve Afganistan'da gördüğümüz bir terör taktiği. Ama ordumuz bizi koruyacak. İnsanlar teslim olmayacak.
Ukrayna'daki Rus kuvvetleri , başkent Kiev ve güneydeki Mariupol limanı da dahil olmak üzere kilit şehirleri kuşatmak için harekete geçti.

Doğu Sumy bölgesindeki Konotop belediye başkanı Artem Semenikhin açık hava toplantısında sakinlere şunları söyledi: “Bize bir ültimatom verdiler. Direnmeye başlarsak, şehri topçuyla yok edecekler.”

Semenikhin'in sakinlerden oluşan bir kalabalığa “Eğer istiyorsan, savaşırız” dediği duyuluyor. “Savaşmak için kim oy veriyor?” diye bağırıyor sakinler, direneceklerini söyleyerek karşılık veriyor.

Yine ülkenin doğusundaki Kharkiv belediye başkanı, yenilenen ağır bombardımanın ortasında teslim olmaya niyeti olmadığını söyledi.
BM'nin nükleer gözlemci şefi Rafael Grossi'ye göre, Rus kuvvetleri Ukrayna'nın Zaporizhzhia nükleer santralinin etrafındaki alanın kontrolünü ele geçirdi.

Grossi yaptığı açıklamada, Viyana'daki Rus diplomatların Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (UAEA) personelin çalışmalarına devam ettiğini ve radyasyon seviyelerinin "normal kaldığını" bildirdiğini söyledi.

Açıklamaya göre, Zaporizhzhia nükleer santrali Avrupa'nın en büyük santrali ve Ukrayna'nın 15 nükleer enerji reaktöründen altısına sahip.

Ukraynalıların, Zaporizhzhia santralinin bulunduğu Energodar şehri yakınlarında derme çatma barikatlar inşa ettiğini gösteren sosyal medyada yayınlanan videoyla, Ukrayna vatandaşlarının santrale giden yolları kapattığına dair haberler var.