Rusya Ruble'sinde Büyük Düşüş Rusya Kesin Şekilde Arttırdı

TAKİP ET

Batı'nın ülkeyi finansal sistemden kesmek için harekete geçmesinin ardından merkez bankası ana faiz oranını iki katından fazla artırarak %20'ye çıkardı.

Rusya'nın merkez bankası, eşi benzeri görülmemiş batı yaptırımlarının rubleyi yüzde 29'a kadar düşürmesinin ardından Pazartesi günü ülkenin finans piyasalarını istikrara kavuşturmak amacıyla faiz oranlarını iki katından fazla artırdı.

Merkez bankası acil bir kararla ana faiz oranını yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye yükseltti ve “Rus ekonomisi için dış koşulların büyük ölçüde değiştiğini” söyledi.

Bloomberg verilerine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer güçlerini yüksek alarma geçirmesi ve ABD ile Avrupa'nın şimdiye kadarki en sert yaptırımları uygulamaya koymasının ardından Pazartesi günü, Bloomberg verilerine göre, Ruble ABD doları karşısında ABD doları karşısında neredeyse 118'e düştü. ülkeyi küresel finans sisteminden koparmak. Döviz kuru daha sonra, piyasa katılımcılarının, yabancıların satış yapmasını zorlaştıran derinden gergin ticaret koşulları olarak tanımladığı şekilde 102 civarına yükseldi.

Tradeweb verilerine göre, 2047'de vadesi dolacak 7 milyar dolarlık Rusya'nın en büyük yabancı tahvilinin fiyatı yarıya inerek dolar bazında 35 sente düştü. Yatırımcılar, pazarın ticaret yapmanın son derece zor olduğunu söyledi. Biri, “Ekranda bir alıntı görürseniz canlı olabilir veya olmayabilir” dedi. “Bu ortamda kesin olan hiçbir şey yok. Bu artık temellerle ilgili değil, uyum sorunlarıyla ilgili.”

Pazar hamleleri, Ukrayna ordusunun Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rus birliklerinin art arda başkente saldırmaya teşebbüs etmesiyle Kiev'e yönelik başka bir gece saldırısını püskürttüğünü söylediği gibi geldi.

Ukrayna ordusu ayrıca düşman birliklerinin ülke çapında havaalanlarına, hava savunma sistemlerine, kritik altyapıya ve yerleşim bölgelerine saldırmaya devam ettiğini söyledi. Rus ve Ukrayna askeri iddiaları bağımsız olarak doğrulanamıyor.

Norveç, Moskova'nın dünya piyasalarının sınırlarına nasıl itildiğinin erken bir işareti olarak Pazar günü yaptığı açıklamada , dünyanın en büyük egemen servet fonu olan 1,3 trilyon dolarlık petrol fonunun Rus varlıklarına yaptığı yatırımları donduracağını ve ülkeden ayrılmaya başlayacağını söyledi. İngiltere enerji grubu BP, 2013'ten bu yana elinde tuttuğu Rus devlet petrol şirketi Rosneft'teki yüzde 20 hissesini elden çıkaracağını da söyledi.

Ruble, ABD ve Avrupa tarafından işgalin ve yaptırımların uygulanmasının ardından önceki hafta sert bir darbe almış ve rekor düşük seviyelere inmişti.

ABD ve müttefikleri, Rusya'nın merkez bankasının uluslararası rezervleri kullanmasını engellemeyi hedef alarak Cumartesi günü bu cezalandırıcı önlemleri artırdı. Batılı müttefikler, ülkenin borç verenlerinden bazılarını, küresel ödemeler için çok önemli bir altyapı parçası olan Swift mesajlaşma sisteminden çıkarmayı da kabul etti.

Merkez bankasının ekonomisini ve para birimini istikrara kavuşturmak için bariz bir mekanizmadan yoksun olması nedeniyle Ruslar, bankamatiklerden para çekmek için uzun kuyruklar oluşturuyor. Merkez bankası Pazartesi günü yaptığı açıklamada, faiz artışının “finansal ve fiyat istikrarını desteklemeyi ve vatandaşların tasarruflarını değer kaybından korumayı” amaçladığını söyledi.

Deutsche Bank analisti George Saravelos, müşterilere yazdığı bir notta, "Basitçe söylemek gerekirse, Rusya'nın küresel düzeyde herhangi bir finans kurumuyla işlem yapma kabiliyeti ciddi şekilde zarar görecek, çünkü herhangi bir yetki alanındaki uluslararası bankaların çoğu Swift kullanıyor" dedi.

Saravelos, finansal piyasaların enerji kaynaklarına yönelik yoğunlaşan riskleri yansıtmasını, yatırımcıların riskli varlıkları satın alma istekliliğini azaltmasını ve potansiyel olarak euroyu aşağı çekmesini beklediğini de sözlerine ekledi.

“Para piyasaları, varlıkların dondurulmasının küresel likidite üzerindeki belirsiz etkisi nedeniyle bu hafta fonlama koşullarında bir miktar bozulma yaşayabilir. Avrupa Merkez Bankası, Fed ve diğer merkez bankalarının gerektiğinde güçlü bir destek sağlamak için adım atması beklenir ve toplantılar arası duyuruları göz ardı etmeyeceğiz” dedi. baskı altına girmesi muhtemeldir.

Cuma günü, derecelendirme kuruluşu S&P Global , Ukrayna'ya yönelik askeri saldırının ülkenin finansal piyasalarına daha da derinden zarar verebileceği riskinin altını çizerek Rusya'nın borç notunu “çöp” statüsüne indirdi .

Neuberger Berman portföy yöneticisi Kaan Nazlı, "Rusya tahvil piyasası, AB ve ABD bankalarının Rus bankalarıyla herhangi bir ödenmemiş ticareti çözmeye çalışması dışında hiçbir şekilde çalışmıyor" dedi.

“İşgalin başlangıcından bu yana yerel tahvil piyasasında likidite kalmadı ve bu, merkez bankasının yerel bankaların yabancıların tahvil varlıklarını azaltmasına yardımcı olmalarını durdurma kararıyla daha da kötüleşiyor. Cuma günü yerel bankalar tarafından bir miktar Rus Eurobond alımı gerçekleşti. Şimdi Swift ve merkez bankası yasakları ile hareket yok.”

Rus şirketlerinin yabancı borsalarda işlem gören hisseleri de Pazartesi günü yatırımcıların küresel mevduat makbuzları (hisse senedi sahipliğini menkul kıymetleştiren bir tür banka sertifikası) satmasıyla düştü. Londra ve New York'ta Rus hisselerinin alım satımını izleyen bir MSCI endeksi yüzde 55'e kadar kaybetti. ABD doları cinsinden fiyatlandırılan gösterge, bugüne kadar yüzde 70 düştü.

Sberbank'ın Londra hisseleri yüzde 60'tan fazla değer kaybetti. Enerji grupları Gazprom ve Lukoil, her ikisi de yaklaşık yüzde 50 oranında düştü.