Rusya'nın nükleer saldırı başlatması mümkün mü?

TAKİP ET

Rusya'nın nükleer saldırı başlatması mümkün mü? Vladimir Putin , Rusya'nın stratejik nükleer silah kuvvetlerini Pazar günü yüksek alarma geçirdi ve Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmada bundan sonra ne olabileceğine dair korkulara yol açtı.

Rusya'nın nükleer saldırı başlatması ne kadar olası? Vladimir Putin , Rusya'nın stratejik nükleer silah kuvvetlerini Pazar günü yüksek alarma geçirdi ve Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmada bundan sonra ne olabileceğine dair korkulara yol açtı.

Rusya cumhurbaşkanı, uluslararası yaptırımlara atıfta bulunarak “ekonomik alandaki düşmanca eylemleri” suçladı ve önde gelen NATO üyelerinin ulusa karşı “saldırgan açıklamalar” yaptığını ve onu harekete geçmeye teşvik ettiğini iddia etti.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov Pazartesi günü, tırmanıştan İngiltere dışişleri bakanı Liz Truss'un açıklamalarını sorumlu tuttu , ancak hangi sözleri ima ettiği net değil.

Bu iddia daha sonra, dışişleri bakanının söylediği hiçbir şeyin “bu tür bir tırmanışı garanti etmediğini” belirten Truss'un bir müttefiki tarafından geri çevrildi.
Vladimir Putin nükleer silahlar hakkında ne dedi?

Pazar günkü bir toplantı sırasında Rus televizyonu görüntüleri, Putin'in savunma bakanı ve genelkurmay başkanıyla görüştüğünü ve nükleer silahları "özel bir muharebe görevi rejimine" koymaları talimatını verdiğini gösterdi.

Chatham House adlı düşünce kuruluşunun uluslararası güvenlik programı direktörü Patricia Lewis, bunun ne anlama geldiğini özetleyerek PA haber ajansına şunları söyledi: nükleer silahları başlatmak.

“Bu nedenle, nükleer silahları ateşleyebilmek için, Başkan Putin'in durumu barış zamanından savaşa değiştirmesi gerekiyor, bu nedenle 'kuvvetlerini özel savaş görevine sokuyor' ifadesi. Sanırım buna muhtemelen savaşa hazırlık diyeceğiz ama farklı diller ve farklı anlamlar nedeniyle bu zor.”

RUSI ( Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü ) genel müdür yardımcısı Profesör Malcolm Chalmers, ifadelerin daha önce kullanılmadığını, bu nedenle ne kastedildiği "tamamen açık" olmadığını söyledi.

PA'ya verdiği demeçte, “Rus nükleer kuvvetlerinin duruşlarında herhangi bir değişiklik bildirimi görmedim” dedi. "Açıkçası gizli istihbarata erişimim yok ama böyle raporlar görmedim.

“Yani bunun nasıl değiştiği net değil. Başkan ve nükleer kuvvetler arasındaki belirli yetkilendirme mekanizmalarıyla ilgili bir şey olabilir veya hiç olmayabilir. Açık olan şu ki, bu dinlememiz gereken bir şey olacak şekilde tasarlandı. Rusya'nın bir nükleer silah gücü olduğunu hatırlatmak için tasarlandı.”
Nükleer saldırı olasılığı ne kadar?

İngiltere savunma bakanı Ben Wallace , nükleer savaş korkuları üzerine soğuk su dökmeye çalıştı ve endişeleri anlasa da ifadenin bir “retorik savaşı” olduğunu belirtti.

Pazartesi günkü medya röportajları sırasında Sky News'e Putin'in gelecekte neler yapabileceği konusunda "spekülasyon yapmayacağını" söyledi. “Nükleer duruşları olarak şu anda sahip olduklarında bir değişiklik olarak tanımladığı türden bir ifade veya statüde görmüyoruz veya tanımıyoruz.

“Bu, ağırlıklı olarak Putin'in sırf insanlara hatırlatmak, dünyaya caydırıcı olduğunu hatırlatmak için masaya koymasıyla ilgili.

"Biz o alanda gerilimi tırmandırmak için hiçbir şey yapmayacağız, herhangi bir yanlış hesaplamayı besleyecek hiçbir şey yapmayacağız, çok ama çok ciddiye alıyoruz.

"Ancak şu anda bu, Başkan Putin'in yaydığı bir retorik savaşı ve bizim bunu doğru şekilde yönettiğimizden emin olmamız gerekiyor." Bu arada Dışişleri Komitesi başkanı Tom Tugendhat , Rusya'nın savaş alanı nükleer silahlarını basitçe “büyük bir patlama” olarak gördüğünü ve bunları kullanmak için askeri bir emir verebileceğini belirtti.

Bazı uzmanlar, Putin'in nükleer bir saldırıya devam edip etmeyeceğinin belirsiz olduğunu belirtirken, diğerleri ise karşılıklı yıkımın çok büyük olacağını belirterek olasılığı reddetti.