Rusya Avrupa'nın En Büyük Nükleer Santraline Saldırıyor Mu?

TAKİP ET

Rusya Avrupa'nın En Büyük Nükleer Santraline Saldırıyor Mu? İtfaiyeciler, Rus birliklerinden "ağır silah ateşi" ile karşı karşıya kaldıkları için santrale ulaşmakta zorlanıyorlar

Ukrayna işgali: Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Rus birliklerinin saldırısı altında
İtfaiyeciler, Rus birliklerinden "ağır silah ateşi" ile karşı karşıya kaldıkları için santrale ulaşmakta zorlanıyorlar ve Ukrayna dışişleri bakanı şu uyarıda bulunuyor: "Eğer patlarsa, Çernobil'den 10 kat daha büyük olacak." Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Ukrayna'da Rus güçleri tarafından bombalandı ve yangın çıktı.

Kuzeydoğudaki Energodar kentine ve Zaporizhzhia nükleer santraline yapılan saldırı, işgal ikinci haftasına girerken ortaya çıktı. Yerel politikacılar başlangıçta itfaiyecilerin ateş edildikleri için olay yerine yaklaşamadıklarını söylediler - ancak 40 kişilik bir ekip ve 10 birlik şimdi yangını söndürdü.

Ukraynalı yetkililer, dışişleri bakanı Dmytro Kuleba'nın uyarısıyla "gerçek bir nükleer tehlike tehdidi" olduğunu söyledi: "Patlarsa, Çernobil'den 10 kat daha büyük olacak."

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, yangının temel ekipmanı etkilemediğini veya radyasyon seviyelerinin değişmesine neden olmadığını söyledi.

ABD'li yetkililer ayrıca Zaporizhzhia elektrik santralindeki reaktörlerin sağlam sınırlama önlemleriyle korunduğunu ve şimdi güvenli bir şekilde kapatıldığını vurguladılar.

Santralin YouTube kanalındaki bir video, elektrik santralinde büyük patlamalar gösteriyor gibi görünüyor.

Yerel güçler ile Rus birlikleri arasında Energodar'ın eteklerinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor - zayiatlar bildirildi. Başkan Volodymyr Zelenskyy, yalnızca 'Avrupa'nın acil eyleminin' savaşı durdurabileceğini söylüyor. Rus kuvvetleri güneydeki liman kenti Herson'un kontrolünü talep etmeye devam ediyor. Azak Denizi'ndeki ana liman olan Mariupol, Rus kuvvetleri tarafından kuşatılmış durumda ve ağır bombardıman altında Zelenskyy, Avrupa'yı bir gecede videoda harekete geçmeye çağırıyor

Ukrayna cumhurbaşkanı, nükleer santralde bir patlamanın "Avrupa'nın tahliyesini" tetikleyebileceği konusunda uyardığı bir gecede duygusal bir konuşma yaptı.

Zelenskyy, "Rus birliklerini yalnızca Avrupa'nın acil eylemi durdurabilir. Avrupa'nın bir nükleer santralde bir felaketten ölmesine izin vermeyin." dedi. Amerikan Nükleer Derneği, "Ukraynalıların yaşamına yönelik gerçek tehdit, ülkelerinin şiddetli işgali ve bombalanması olmaya devam ediyor."

Joe Biden'ın başkan yardımcısıyken eski özel danışmanı olan Jon B. Wolfsthal şunları ekledi: "Herkesin bir adım geri atması ve hemen sonuçlara varmaması gerekiyor."

Yine de saldırı, Zelenskyy ile Batılı liderler arasında gece geç saatlerde yapılan telefon görüşmelerini tetikledi - ABD Enerji Bakanlığı önlem olarak nükleer müdahale ekibini harekete geçirdi.

Sky muhabiri Greg Milam şunları söyledi: "Uzmanlar, reaktörlerin kendilerine çarpan uçaklar açısından çoğu şeye dayanabilmesi gerektiğini söylüyor, çok fazla darbeye dayanacak şekilde tasarlandılar. "Fakat asıl endişe oradaki yakıt ve herhangi bir radyasyon sızıntısı fikri gerçek bir endişe."

Boris Johnson, yangınla ilgili haberler çıktıktan sonra Bay Zelenskyy ile konuştu - Downing Street sözcüsü durumu "ciddi derecede endişe verici" olarak nitelendirdi.

"Her iki lider de Rusya'nın elektrik santraline yönelik saldırısını derhal durdurması ve santrale acil servislerin sınırsız erişimine izin vermesi gerektiği konusunda anlaştılar.

"Başbakan, Başkan Putin'in pervasız eylemlerinin artık tüm Avrupa'nın güvenliğini doğrudan tehdit edebileceğini söyledi. İngiltere'nin durumun daha fazla bozulmamasını sağlamak için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi."

Bay Johnson saatler içinde acil bir BM Güvenlik Konseyi toplantısı yapmayı planlıyor ve 10 numara İngiltere'nin Moskova ile "bu konuyu hemen gündeme getireceğini" söyledi.

Ukrayna cumhurbaşkanı da bu sabah erken saatlerde Amerikalı mevkidaşı ile konuştu - Bay Biden, ABD Enerji Bakanlığı'nın nükleer güvenlik müsteşarından ayrı bir güncelleme aldı. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa devletine yönelik en büyük saldırı dokuzuncu gününe giriyor

Perşembe günü, Energodar'dan gelen görüntüler, savaş başlamadan önce 50.000 nüfusa sahip olan şehrin üzerinde alevler ve siyah dumanın yükseldiğini gösterdi.

Ukrayna'nın nükleer santrallerini işleten şirket olan Energoatom, "Kalaşnikoflu atletik giysiler içinde birçok genç adam şehre geldi. Kapıları kırıyorlar ve yerel sakinlerin dairelerine girmeye çalışıyorlar."

Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, çatışmalar yoğunlaşırken Batı'yı ülkenin nükleer santrallerinin üzerindeki gökyüzünü kapatmaya çağırdı - bir açıklamada "tüm dünyanın güvenliği tehlikede" uyarısında bulundu.

Ancak ABD ve NATO müttefikleri, böyle bir hareket Rus ve Batı askeri güçlerini karşı karşıya getireceği için uçuşa yasak bölge oluşturmayı reddetti.

Rusya, tarihin en kötü nükleer felaketi olarak kabul edilen 1986 kazasının yeri olan Kiev'in yaklaşık 62 mil (100km) kuzeyinde yer alan, feshedilmiş Çernobil santralini çoktan ele geçirdi.