Oligarklar, ruble ve Rus ekonomisi çökerken yaptırımları atlatmak için kriptoyu mu kullanıyor Bitcoin son durum

TAKİP ET

Oligarklar, ruble ve Rus ekonomisi çökerken yaptırımları atlatmak için kriptoyu mu kullanıyor Bitcoin son durum. Rus oligarklarının yaptırımlardan kaçınmak için Bitcoin gibi dijital varlıkları kullandığına dair işaretler arasında artan bir tepkiyle karşı karşıya.

Oligarklar, ruble ve Rus ekonomisi çökerken yaptırımları atlatmak için kriptoyu yakalıyor
Kripto para endüstrisi, Rus oligarklarının yaptırımlardan kaçınmak için Bitcoin gibi dijital varlıkları kullandığına dair işaretler arasında artan bir tepkiyle karşı karşıya.

Ruslar, ülkeye uygulanan Batı yaptırımları ekonomisini çöküşe sürüklediği ve rublenin değerinin düşmesine neden olduğu için kripto satın almak için çabalıyor.

Tedbirler ekonomisini sakatlasa da, düzenleyiciler kriptonun ülkenin finansal sistemi üzerindeki kısıtlamaları kaldırmak için kullanılabileceğinden endişe ediyor. Bununla birlikte, birkaç kripto borsası Rusya'dan hesapları yasaklamak konusunda isteksiz davrandı ve bu da İngiltere ve diğer ülkelerde daha sıkı izleme veya dijital para birimlerinin tamamen yasaklanması çağrılarına yol açtı. 

Muhafazakar bir akran ve eski emeklilik bakanı olan Barones Altmann, İngiltere'nin "hala Rusların ve aslında uyuşturucu baronlarının veya diğer yasadışı operatörlerin" fon transfer etmesine izin veren kripto borsalarını yasaklaması gerektiğini söyledi.

Rus oligarklarının paralarını hareket ettirmelerini önlemek gibi önemli bir amacı aşmalarını sağlayan herhangi bir operasyonu neden yasaklamadığımızı anlayamıyorum” dedi.

Commons Hazine komitesinde bir milletvekili olan Angela Eagle, Rus kurumlarının kripto kullanımını ele almak için “acil dikkat” gerektiğini ve bunun “yaptırım rejiminde bir boşluk” olduğunu söyledi. 

Değerlendirme, üst düzey bir Londralı avukatın yaptırımlardan kaçınmak isteyen bazı zengin Ruslar için Bitcoin satın almanın 'tek seçenek' olduğunu söylemesiyle geldi.
Hukuk firması W Legal'ın CEO'su Nigel Kushner, BBC Radio 4'ün Today programına verdiği demeçte, bazı Rus müşterilerinin varlıkları dondurulmadan önce paralarını nasıl taşıyacakları konusunda tavsiye almak için kendisine başvurduğunu söyledi.

Dedi ki: 'Çok fazla güvenli liman yok. [Kripto satın almak] bazı insanlar için tek seçenek çünkü yaptırım listesine girdikten sonra dünyada bir Rus bankası dışında hiçbir banka size dokunmayacak.'

Mali Davranış Otoritesi, kripto şirketlerine 'yaptırım kontrollerine odaklanmalarını' beklediğini 'açıkça belirttiğini' söyledi. '
Bir sözcü, yaptırımlardan ve sorumluluklarından haberdar olmalarını sağlamak için bizimle kayıtlı her kripto firmasına ulaştık” dedi. 'Biz onların eylemlerini denetleyeceğiz.'

Dünyanın en büyük dijital para birimi olan Bitcoin'in fiyatı, işgal haberleri patlak verdiğinde yatırımcılar nakitleri için güvenli limanlar ararken geçen Perşembe günü düştü.

Ancak hızlı bir şekilde toparlandı ve dün gece, savaş başlamadan hemen öncesine göre yaklaşık yüzde 16 daha yüksek işlem gördü.

Dünyanın en değerli ikinci kriptosu olan Ethereum da toparlanmadan önce keskin bir düşüş yaşadı ve şu anda savaş öncesi seviyelerin yaklaşık yüzde 10 üzerinde.

Kaiko veri grubuna göre, işgalden sonraki günlerde Bitcoin ve ruble arasındaki ticaretin yüzde 132 artmasıyla Rus satın alma çılgınlığı ortaya çıktı.

Borsaların aksine, birçok kripto borsası denetimsizdir ve dijital 'cüzdanlar' sahiplerinin dijital varlıklarını anonim olarak saklamasına ve onlara her yerden erişmesine olanak tanır. Bu hafta Finansal İstikrar Kurulu başkanı Klaas Knot, kripto varlıklarının "yasadışı finansal akışlar için bir kanal" olduğunu ve "bir süredir" düzenleyici radarda olduğunu söyledi. 

“Hükümetler, merkezi borsalarda bulunan kripto para varlıkları üzerinde düzenlemeler uygulayabilir ve uygulayabilir, ancak bunun dışında çok şey var ve FSB giderek daha fazla düzenlemede yararlanılabilecek boşluklara bakıyor.”

Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bazı kripto borsalarının 'Rusya ile işlemleri bitirmeyi reddetmesinden' 'hayal kırıklığına uğradığını' söyledi. “Umarım [ABD] Hazine departmanındaki biri kripto pazarındaki sızdıran valfleri nasıl dizginleyebileceğini anlamaya çalışır” diye ekledi.

Dijital varlık firması CoinShares'in araştırma başkanı James Butterfill, Bitcoin'in doğrudan kontrol edilemeyen 'vatansız bir varlık' olmasına rağmen, hükümetlerin yaptırımlardan kaçınmak için kullanılmasını önlemek için başka önlemler alabileceğini söyledi. 

Bunlardan biri, Rusya ile bağlantılı olduğu düşünülen ve borsalarda kripto alıp satmalarını engelleyen dijital cüzdanları "kara listeye almak" olabilir.

Kara liste geçmişte suçluların yasadışı kazançlarını nakde çevirmek için dijital para birimini kullanmasını önlemek için kullanılıyordu.

Butterfill, oligarkların büyük miktarda kriptoyu tespit edilmeden taşımanın da zor olacağını söyledi, çünkü işlemler büyüklükleri nedeniyle işaretlenecek. Bununla birlikte, birkaç büyük kripto borsası, Ukrayna başbakan yardımcısı Mykhailo Fedorov tarafından zorlanmasına rağmen Rus kullanıcılarını yasaklama konusunda isteksiz davrandı.

Kripto borsası Coinbase, Rus kullanıcılara yönelik kapsamlı bir yasaklama dışında durdu, ancak yaptırımların hedeflediği kullanıcıların hesaplarını ve işlemlerini engelledi.

Dünyanın en büyük kripto borsası Binance'in kurucusu ve CEO'su Changpeng Zhao, platformunun "insanlara yardım etmek için burada" olduğunu iddia ederek Rusya'dan çekilmeyi reddetti.

Zhao (resimde), Binance'in yaptırımlara uyduğunu ve kara listedeki herkesin hesaplarını dondurduğunu, ancak kaç hesabın askıya alındığını bilmediğini söyledi.

BBC'ye verdiği demeçte, "Kaç hesabın dondurulduğunu takip etmiyorum ama yaptırımlar konusunda uzmanlaşmış bir ekibimiz var... CEO'nun bilmesi gerektiğini düşünmüyorum" dedi.