Merkez bankası yaptırımları Rusya'yı nasıl engelleyebilir?

TAKİP ET

ABD ve batılı müttefikleri, Rusya'ya karşı bugüne kadarki en cezalandırıcı cezaları açıkladı; bu, ülkenin Ukrayna'yı tam ölçekli işgaline yanıt olarak başlatılan bir yaptırım barajının en sonuncusuydu.

Merkez bankası yaptırımları Rusya'yı nasıl engelleyebilir? Moskova'nın kabaca 630 milyar dolarlık yabancı rezervini kullanmasını yasaklaması, Moskova'nın Ukrayna savaşının maliyetine dayanma kabiliyetine zarar verecek.

ABD ve batılı müttefikleri, Rusya'ya karşı bugüne kadarki en cezalandırıcı cezaları açıkladı; bu, ülkenin Ukrayna'yı tam ölçekli işgaline yanıt olarak başlatılan bir yaptırım barajının en sonuncusuydu.

Cumartesi günü açıklanan önlemler, doğrudan Rusya'nın merkez bankasını hedef alıyor ve ülkenin küresel finansal sistemle bağlantısını kesmeyi amaçlıyor. Son günlerde oligarkların yanı sıra bankaları, yüksek teknoloji şirketlerini ve uçak üreticilerini hedef alan yaptırımlara dayanarak Rus ekonomisini istikrarsızlaştırmayı amaçlıyorlar .

Eski bir ABD Hazine yaptırımları yetkilisi ve şu anda bir danışmanlık şirketi olan Oliver Wyman'ın ortağı olan Daniel Tannebaum, “Uygulanan yaptırımların önemi açısından Rusya'nın Küba ve İran'ın yolundan gittiği giderek daha açık hale geliyor” dedi.

Üst düzey bir ABD yönetim yetkilisi, yeni önlemlerin Rusya'nın "uluslararası finansal sistemden atılması" ve "küresel ekonomik ve finansal bir parya" haline gelmesi anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.

KISITLAMALAR PRATİKTE NASIL ÇALIŞACAK? 

ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Avrupa Komisyonu Cumartesi günü, Rusya merkez bankasının kabaca 630 milyar dolarlık döviz rezerv stokunu kullanmasını engelleyerek ekonomisini destekleme ve maliyetlerden koruma kabiliyetine zarar vereceklerini söyledi. Ukrayna'ya yönelik saldırılarla bağlantılı.

Yaptırımlar, bazı Rus borç verenleri bankalar arasında trilyonlarca dolar değerindeki günlük ödemelerin ayrıntılarını iletmek için kullanılan Swift finansal mesajlaşma sisteminden çıkarma planlarının yanı sıra duyuruldu .

Öncelikli amaçları, Rusya'nın bugüne kadar ülkeye uygulanan kapsamlı yaptırımları atlatmasını engellemektir.

ABD Hazinesi'nde terör finansmanı ve mali suçlardan sorumlu sekreter yardımcısı olarak görev yapan Daniel Glaser, "Bu, Rusya'nın yaptırımları bertaraf etme kabiliyetine doğrudan bir darbe girişimidir, çünkü yaptırımları bertaraf etmenin yolu kendi rezervlerine güvenmek" dedi. 2011-17 arasında departmanı ve şu anda bir risk danışmanlığı firması olan K2 Integrity'de.

Rezervleri üzerinde ne kadar az kontrole sahip olurlarsa veya rezervleriyle ne kadar az şey yapabilirlerse, ikinci tur baskıya karşı o kadar savunmasız hale gelirler" diye ekledi.

ABD ve müttefikleri, Rusya merkez bankasına karşı yeni rejimin nasıl işleyeceğini henüz belirlemedi. Glaser, ABD'nin en "basit" yönteminin, onu Hazine'nin "özel olarak belirlenmiş vatandaşlar" listesine eklemek olacağını söyledi - burada şahıs ve şirketlerin varlıkları bloke edildi ve ABD'li şahıslar ve ticari bankaların bunlarla uğraşması yasaklandı.

BU KISITLAMALAR RUSYA İÇİN NE KADAR ZARARLI OLABİLİR?

Ülkenin döviz rezervleri ekonomik gücünün önemli bir direğidir ve batılı müttefikler ülkenin stoktan yararlanma yeteneğini baltalamaya çalışıyor. Rusya, dolar rezervlerini agresif bir şekilde azaltmış olsa da, döviz stoğunun kayda değer bir kısmı ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Avusturya ve Japonya'da denizaşırı ülkelerde tutuluyor.

Rusya, yerel para birimi karşılığında yabancı varlıklarının büyük bir bölümünü satamazsa, rubleyi savunma yeteneğinde sekteye uğrayacaktır. Uluslararası Finans Enstitüsü baş ekonomist yardımcısı Elina Ribakova, merkez bankasına yaptırım uygulanmasının sonunda banka kaçışlarına yol açabileceğini söyledi. Ruslar , ülkenin finansal sisteminin ele geçirileceği korkusuyla nakit çekmek için şimdiden bankalara akın ediyor .

Üst düzey bir ABD'li yetkili, "Bu tedbirlerin etkilerinin Rus finans piyasalarında hemen hissedileceğine büyük güvenim var" dedi. "Piyasa katılımcıları, Rusya'nın para birimini koruma yeteneği olmadan serbest düşüşe geçeceğini anlıyor."

Ülkenin önemli enerji ihracatı sayesinde elde ettiği 19 milyar dolarlık rekor cari fazlası, bir miktar koruma sağlayacak. Rusya, ekonomiyi desteklemesi ve ithalatın ödenmesine yardımcı olması gereken petrol ve gaz satışları yoluyla büyük miktarlarda döviz kazanmaya devam ediyor. Ve Rus merkez bankası, yerel borç verenlere ruble likidite teklif ederek destek verdiğini söyledi.

RUSYA MERKEZ BANKASININ TEPKİSİ NASIL OLACAK? 

Rublenin çöküşüne karşı korunmak için rezervlere erişimi olmayan merkez bankasına sadece iki açık seçenek kalacaktı: faiz oranlarını yükseltmek ve sermaye kontrolleri.

Merkez bankası, döviz rezervlerinin yüzde 14'ünden fazlasının tutulduğu - en büyük yabancı paya sahip olan Çin'den yardım isteyebilir . Ancak Çin'in bunu sağlamak isteyip istemeyeceği belli değil. Rusya'nın yardımına koşmak ABD'nin küresel finans üzerindeki hakimiyetini sarsacak olsa da, Çin bankaları dolar ve avroya erişimi kesecek ikincil yaptırımlardan korkabilir.

Merkez bankası, dünyanın en büyük beşinci stoku olan 2.299 ton altının bir kısmını daha dostane hükümetlere satmaya çalışabilir. Merkez bankasına göre, bu altın Rusya Federasyonu'ndaki yerlerde tutuluyor.

Ancak Paris'teki Sciences Po üniversitesi ekonomisti Sergei Guriev, bu rezervleri satmanın da zor olacağını söyledi.

“Altın veya yuan satmanın kolay olacağını kim söylüyorsa şaka yapıyor olmalı - Çin devlet bankaları zaten Rus petrol satışlarının finansmanını engelliyor. Çin, ikincil yaptırımlardan korkmakta ve haklıdır. Bu gerçekten bir oyun değiştirici” dedi.
Yabancı yatırımcılar ne kadar maruz kalıyor?