Libya Başbakanı, parlamentonun kendisini görevden alma teklifinin ortasında yaz seçimini zorladı

TAKİP ET

Pek çok Libyalı, anlaşmazlığın, bir yıl önce savaşan yönetimlerin doğu ve batıda hüküm sürdüğü Dbeibah'ın kurulmasından önceki bölünmüş hükümeti geri getireceğinden korkuyor.

Libya Başbakanı, parlamentonun kendisini görevden alma teklifinin ortasında yaz seçimini zorladı.Abdülhamid el-Dbeibah, Ulusal Birlik Hükümeti'nin parlamento seçimi ve ardından Haziran ayında cumhurbaşkanlığı seçimi yapacağını söyledi.
Libya'nın geçici başbakanı Pazartesi günü, parlamento tarafından yeni bir hükümet lehine görevden alınması yönündeki baskılarına rağmen görevde kalmak istediği için yaz aylarında seçimler için bir plan açıkladı.

Ülkenin batısındaki Ulusal Birlik Hükümeti'ne (GNU) başkanlık eden Abdülhamid el-Dbeibah, doğu merkezli parlamentonun eski içişleri bakanı Fathi Bashagha'yı onun yerine atamasına karşı çıkarak, ancak ulusal bir oylamadan sonra istifa etme sözünü yineledi.
Dbeibah ayrıca, GNU'nun parlamento seçimlerini ve ardından Haziran ayında cumhurbaşkanlığı seçimlerini yapacağını söyledi.

"(Parlamentonun) pervasız seyri bizi bölünmeye geri döndürmekle tehdit ediyor ve kaçınılmaz olarak tekrar savaşa yol açacak" dedi.

Pek çok Libyalı, anlaşmazlığın, bir yıl önce savaşan yönetimlerin doğu ve batıda hüküm sürdüğü Dbeibah'ın kurulmasından önceki bölünmüş hükümeti geri getireceğinden korkuyor.
Son haftalarda siyasi sorunlar yoğunlaşırken, rakip silahlı güçler başkentte harekete geçerek çatışma korkularını artırdı.
Libya'daki siyasi kaos, 2011 yılında eski Cumhurbaşkanı Muammer Kaddafi'ye karşı NATO destekli ayaklanmadan bu yana şiddete ve bölünmeye son vermeyi amaçlayan uluslararası destekli bir barış planını baltaladı.

Bu planın Aralık ayındaki parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleriyle sonuçlanması gerekiyordu, ancak rakip hizipler kurallar ve bunların nasıl uygulanacağı konusunda tartışırken süreç planlanan oylamadan kısa bir süre önce çöktü.

Parlamento, Dbeibah'ın görev süresinin Aralık seçim tarihiyle birlikte sona erdiğini ve geçici bir anayasa referandumunu ve 14 ay içinde yeni seçimleri denetlemek için yeni bir geçici hükümet kurmak için harekete geçtiğini söyledi.

Dbeibah, parlamentonun seçilmesinden yaklaşık sekiz yıl sonra artık geçerli olmadığını ve daha uzun seçim takviminin kendi iktidar konumunu uzatmayı amaçladığını söylüyor.