Kripto madenciliğinde hızlı büyüme enerji piyasalarını bozabilir: Fitch

TAKİP ET

Derecelendirme kuruluşu, kripto para birimleri ve madenciliğe yönelik küresel talebin geçen yıl artmasıyla birlikte ekosistemlerinin küresel elektriğin tahmini olarak %0,4 ila %1'ini tükettiğini söyledi.

Fitch Ratings Pazartesi günü yayınladığı bir raporda, kripto para madenciliğinde hızlı büyümenin enerji piyasalarını bozabileceğini ve elektriği diğer sektörlerden, özellikle de gelişmekte olan ülkelerde yönlendirebileceğini söyledi.

Derecelendirme kuruluşu, kripto para birimleri ve madenciliğe yönelik küresel talebin geçen yıl artmasıyla birlikte ekosistemlerinin küresel elektriğin tahmini olarak %0,4 ila %1'ini tükettiğini söyledi.

Elektrik, kripto madenciliği maliyetlerinin %90'ını temsil ederken, çoğu çiftlik, özellikle elektrik fiyatlarının sübvanse edildiği düşük maliyetli yerlerde bulunuyor.
Çin'in geçen yıl kripto ticaretini ve madenciliğini yasaklamasının ve madencilerin Rusya, Kazakistan, Kanada ve ABD'ye taşınmasının ardından bazı yerlerdeki yeni çiftlikler enerji ağlarında aşırı yüklenmeye ve arz kesintilerine tanık oldu.

Bitcoin'in enerji ihtiyaçları artan popülaritesi ve daha geniş kabulü ile artarken, Fitch'e göre tek başına güç talebinin yılda 125 terawatt-saat olduğu tahmin ediliyor.
Raporda, "Şeffaflık eksikliği enerji üretimi ve ağlarında yatırım planlamasına meydan okuduğundan, düzenlenmemiş kripto para birimlerinin enerji talebinin kontrolsüz büyümesi enerji sektörünü bozabilir" dedi.

Fitch, hükümet düzenleyicilerinin finansal piyasalar üzerindeki etkileri, yasa dışı faaliyetlerde kullanımları, enerji piyasalarıyla ilişkileri ve bunun sonucunda ortaya çıkan çevresel etkiler nedeniyle kripto para birimlerine odaklanmalarını artırdığını kaydetti.
Ayrıca, Avrupa'nın en enerji yoğun "proof-of-work" kripto madenciliği yöntemini yasaklamak için çağrıda bulunduğunun ve daha az enerji yoğun "proof-of-stake" madenciliğine doğru ilerlediğinin altını çizdi.

Ajans, diğer önlemlerin madencilik merkezlerinin tescil edilmesini, onları bol yenilenebilir enerji kaynaklarına yakın yerleştirmeyi ve madencilerin yoğun saatlerde elektrik kullanımlarını azaltmasını gerektirebileceğini söyledi.