Homes for Ukrayna mülteci programı İngiltere'de başladı

TAKİP ET

Hükümet, ilk üç saat içinde 25.000 kişinin kayıt yaptırdığı bir mülteciye ev sahipliği yapmak için kayıt yaptırmak isteyenler için Ukrayna için Evler sitesini başlattı.

Konut ve Topluluklar Bakanı Michael Gove, İngiltere'nin "en savunmasız insanları en karanlık saatlerinde destekleme" geçmişine sahip olduğunu söyledi.

Vize sponsorluğu programı kapsamında İngiltere'ye kaç Ukraynalı'nın girebileceğinin bir sınırı olmayacağını söyledi.

Mülteci barındıran her haneye vergiden muaf olarak ayda 350 sterlin teklif edilecek.

Yiyecek ve yaşam giderleri sağlamaları beklenmeyecek, ancak bunu sunmayı seçebilirler.

Evinde veya müstakil konutunda en az altı ay süreyle kira ödemeden yer vermek isteyenler şimdiden ilgilerini kayıt ettirebilirler.

Cuma gününden itibaren bir Ukrayna vatandaşının vizesine bireysel olarak sponsor olabilecekler. Bu ilk başvurular, başvuru sahibinin yardım etmek istedikleri Ukraynalı bir kişiyi tanımasına bağlı olacaktır.

Ancak İngiltere ile hiçbir ailesi veya başka bir bağlantısı olmayan Ukraynalı mülteciler, planın bir parçası olarak ağırlanabilecek ve olacak, Bay Gove dedi.

Sponsorluk planının başlangıçta yalnızca birbirini tanıyan insanlar arasında olduğunu ve böylece "mümkün olan en kısa sürede çalışmaya başlayacağını" söyledi.

Program, mültecileri ev sahipleriyle eşleştirmeye yardımcı olabilecek hayır kurumları, topluluk grupları ve kiliselerin desteğiyle genişletilecek.

Bunun ne zaman olacağına dair bir zaman ölçeği açıklanmadı, ancak Bay Gove bunun "hızla" genişleyeceğini söyledi.

Bay Gove bir tweet'te , Homes for Ukrayna'nın lansmanının ilk saatlerinde 25.000 kişinin kaydolduğunu söyledi.

Bu, site açıldıktan kısa bir süre sonra bazı teknik sorunlar olmasına rağmen, bazı kişi ve kuruluşların kaydetmeye çalıştığı raporlama zaman aşımına uğradı.

Hükümet, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle tetiklenen mülteci krizine verdiği yanıtın hızı ve ölçeği konusunda - kendi milletvekilleri de dahil olmak üzere - eleştirilerle karşı karşıya kaldı.

Vladimir Putin'in yaklaşık üç hafta önce Rus işgali emrini vermesinden bu yana yaklaşık üç milyon insan Ukrayna'dan kaçtı.

Bay Gove, programın Ukrayna vatandaşlarına ve sakinlerine açık olduğunu söylemişti, ancak bakanlığı daha sonra uygun olanların Ukrayna vatandaşları ve 1 Ocak'tan önce ikamet eden birinci derece aile üyeleri olduğunu açıkladı.

Planın bir parçası olarak, mülteciler NHS ve diğer kamu hizmetlerine erişebilecekler. Çocukları yerel okullara devam edebilecek.

Yerel makamlar ayrıca, destek hizmetleri için mülteci başına 10.500 £ ek fon alacak - daha fazlası okul çağındaki çocuklar için.

Bay Gove, Birleşik Krallık'taki herkesin "Ukrayna halkının cesaretine hayran olduğunu" söyledi.

Vahşi, ayrım gözetmeyen, sebepsiz saldırganlığın kurbanları, ateş altındaki cesaretleri ve direnme kararlılıkları tam bir hayranlık uyandırıyor” dedi.

"Birleşik Krallık Ukrayna halkının yanındadır."

Homes for Ukraine'de yer alan hem ev sahipleri hem de mülteciler incelenecek.

Hükümet ayrıca, yerel konseylerin sunulan konaklama yerinin uygun olup olmadığını kontrol edeceğini söyledi.
Gölge konut ve topluluklar sekreteri Lisa Nandy, İşçi Partisi'nin "aciliyet eksikliği" konusunda endişeli olduğunu ve vize başvuru sürecinin basitleştirilebileceğini söyledi.

Dedi ki: "Temel kontrolleri tutabiliriz, ancak aşırı bürokrasiyi bırakabiliriz."

Mülteciler ve sığınmacılar için ev sahibi aileleri bulan Refugees at Home, "mümkün olan en kısa sürede çok sayıda mültecinin barındırıldığını" görmek istediğini söyledi.

Yönetici direktörü Lauren Scott, yerleştirme yapılmadan önce ev ziyaretlerinin yapılması gerektiğini vurguladı ve hem ev sahiplerine hem de misafirlere takip desteği sunulması çağrısında bulundu.

"Bir yerleşimin işe yaramadığı nadir durumlar için" ne olacağına dair planlar da olmalı, diye ekledi.

Tüm bunlar hızlı ve aynı zamanda "düşünceli, duyarlı ve derinlemesine düşünülmüş bir şekilde" yapılmalıdır.

Evdeki Mültecilerin planın ayrıntılarını sağlamlaştırmak için hükümetle birlikte çalışacaklarını söyledi.