Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'nın geçiş bölgelerini tanımasını 'kabul edilemez' olarak nitelendirdi

TAKİP ET

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika'da bir uçuşta gazeteciye yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın tanınmasına atıfta bulunarak, " Türkiye, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı hareketini " kabul edilemez " buluyor, tarafları uluslararası hukuka, sağduyuya uymaya çağırıyor" dedi.

Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'nın geçiş bölgelerini tanımasını 'kabul edilemez' olarak nitelendirdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika'da bir uçuşta gazeteciye yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın tanınmasına atıfta bulunarak, " Türkiye, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı hareketini " kabul edilemez " buluyor, tarafları uluslararası hukuka, sağduyuya uymaya çağırıyor" dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın doğu Ukrayna'daki iki ayrılıkçı bölgeyi tanımasının "kabul edilemez" olduğunu söyledi ve tüm tarafları uluslararası yasalara uymaya çağırdı, yayıncı NTV ve diğerleri Salı günü bildirdi.

NATO üyesi Türkiye, Karadeniz'de Ukrayna ve Rusya ile deniz komşusu ve her iki ülkeyle de iyi ilişkilere sahip.

Erdoğan, ihtilafta arabuluculuk yapmayı teklif etti, Rusya'yı Ukrayna'yı işgal etmeye karşı uyardı ve Batı'nın krizi ele alış biçimini eleştirdi. " Rusya'nın bu kararını görüyoruz" kabul edilemez. Afrika uçuşunda gazetecilere verdiği demeçte, sağduyu ve uluslararası hukuka saygı çağrımızı tüm taraflarca yineliyoruz" dedi.

Erdoğan, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bir Karadeniz ülkesi olması nedeniyle, yine Karadeniz'de bulunan Ukrayna'daki duruma yönelik birçok önlemin alınması gerektiğini ve bu önlemleri şimdiden aldığını söyledi.

Erdoğan, durumun çözülmesine yardımcı olmak için, diğer ülkelerin kabul etmesi halinde Ukrayna'nın önerdiği üzere Almanya ile birlikte BM Güvenlik Konseyi'nin ortak zirvesine katılmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

İsrail Cumhurbaşkanının önümüzdeki ay yapması beklenen Türkiye ziyaretinde, "Isaac Herzog'un başka alanlarda gelişmelere yol açabilecek Türkiye ziyaretini önemsiyoruz" dedi.
Ziyaret, Türkiye-İsrail ilişkilerinde olası bir çözülmenin işareti olarak görülüyor.
Erdoğan, Türkiye'nin Suudi Arabistan ile ilişkilerine ilişkin, "Türkiye, Suudi Arabistan ile ilişkilerini geliştirmek istiyor , pozitif diyalog ve somut adımlarla ilişkileri geliştirmek istiyoruz" dedi.
Putin Pazartesi günü geç saatlerde yaptığı bir konuşmada ayrılıkçı Luhansk ve Donetsk bölgelerinin tanındığını duyurdu ve ayrıca Ukrayna hükümetine saldırdı ve Batı'yı Moskova'nın temel güvenlik endişelerini görmezden gelmekle suçladı.

Daha sonra, ayrılıkçı bölgelerde "barışı korumak" için Rus birliklerinin konuşlandırılmasını emretti. Putin'in hamleleri, uluslararası hukukun ciddi ihlalleri olarak geniş çapta kınandı ve Batılı ülkeler sert yeni yaptırımlar sözü verdiler.

ABD ve Avrupalı ​​müttefikleri, Rusya'nın komşusunun içinde ve çevresinde 100.000'den fazla asker ve ağır teçhizat yığılmasıyla Ukrayna'yı işgal etme aşamasını hazırladığını söylediler.

Rusya işgal etmeye hazır olduğunu reddediyor ve bunun yerine Batılı ülkeleri NATO'nun sınırlarına doğru genişlemesi yoluyla güvenliğini baltalamakla suçluyor.
2014 yılında Moskova, doğu Ukrayna'daki ayrılıkçı güçleri merkezi hükümete karşı desteklemeye başladı. BM'ye göre çatışma 13.000'den fazla can aldı.