Covid için tek aşı geliyor mu? Varyant geçirmez bir aşı alacak mıyız?

TAKİP ET

Covid için tek, varyant geçirmez bir aşı alacak mıyız? 75 yaş üstü için ek aşı aşılar dünyada uygulanmaya başladı. Sonbaharda bir aşıya daha ihtiyaç duyulacağını öne sürdü. Ama sahip olduğunuz bir sonraki Covid aşısının, ihtiyacınız olan son şey olup olmadığını hayal edin. Bu, Sars-CoV-2 virüsüne karşı yalnızca mevcut tüm varyantlara karşı değil, aynı zamanda virüsün makul bir şekilde mutasyona uğrayabileceği herhangi birine karşı da işe yarayacak “evrensel” bir aşı yapmanın mümkün olabileceğini düşünen araştırmacılar tarafından aktif olarak takip edilen bir amaç.

Bazıları daha da büyük düşünüyor. Ocak ayında,  Joe Biden'ın baş tıbbi danışmanı Anthony Fauci ve diğer iki uzman, yalnızca Sars-CoV-2'ye karşı değil, hayvan popülasyonlarında potansiyel olarak bulunan diğer birçok koronavirüse karşı da çalışacak "evrensel koronavirüs aşıları" hakkında daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulundu. insanlara yayılmak ve gelecekteki salgınlara neden olmak. Fauci ve meslektaşları New England Journal of Medicine'de şöyle yazdılar: "Küresel 'koronaviral evreni' birden fazla türde karakterize edebilen bir araştırma yaklaşımına ihtiyacımız var ve bu bilgiyi tüm [koronavirüslere] karşı geniş çapta koruyucu 'evrensel' aşılar geliştirmek için kullanıyoruz."

Peki bu mümkün mü? Ne de olsa birçoğu, pandemi başladığında bir yıldan kısa bir süre içinde Covid-19'a karşı bir aşımız olacağını hayal etti . Ancak, Seattle'daki Washington Üniversitesi'nde bir virolog ve aşı uzmanı olan Larry Corey, "bir araştırma topluluğu olarak bir araya gelip dikkate değer şeyler yapabileceğimizi" deneyim kanıtladı.

Mevcut aşılar, Sars-CoV-2'nin orijinal "atalara ait" varyantına karşı geliştirildi. Şiddetli hastalıkları önlemede yeni varyantlara karşı hala oldukça iyi çalışıyorlar – Corey, Delta'ya karşı bile aşılı ve aşısız bireyler arasında ölüm oranında yaklaşık 90 kat fark olduğunu söylüyor. Ancak Omicron varyantı, diğerlerinden daha hızlı bulaşma ve aşılı insanları enfekte etme kabiliyeti nedeniyle alarma neden oldu. Bu tür çok az kişide Omicron'dan ciddi semptomlar gelişse de, aşının (ve doğal enfeksiyonun) etkinleştirdiği bağışıklık savunmasını aktif olarak baskılayabilir.

Varyantlar, virüs çoğaldığında rastgele mutasyonlar yoluyla viral proteinlerin kimyasal yapısında değişiklikler elde eder, bu da onlara rekabet avantajı sağlar - diyelim ki daha iyi aktarılabilirlik. Bu değişikliklerin çoğu, virüs kabuğundan dışarı çıkan ve insan hücrelerinin zarlarındaki proteinlere tutunan ve bir bağlanma ve saldırı noktası oluşturan sözde başak proteininde meydana gelir. Omicron, Sars-CoV-2'nin sürprizler yayma kapasitesinin ne kadar olduğunu gösteren endişe verici sayıda bu tür mutasyonlara sahiptir.

Bir cevap, aşıları varyantlara uyarlamaktır. Pfizer/BioNTech ve Moderna tarafından yapılan mRNA aşıları, hücrelerimizin spike proteinin zararsız parçalarını yapması için şablon görevi gören RNA molekülleri içerir. Bu, aşının antijenidir ve bağışıklık sistemini viral proteini tanıyacak ve bağışıklık hücrelerini ona karşı harekete geçirecek antikor moleküllerini bulmaya teşvik eder. O zaman asıl virüs vücudumuza girerse, bağışıklık sistemimiz onu tanımlamaya ve yok etmeye hazırlanır. AstraZeneca'nınki gibi diğer aşılar, aynı bağışıklık hazırlamayı ortaya çıkarmak için başka yöntemler kullanır. Bir varyantın spike proteini biraz farklı bir yapıya sahipse, prensipte RNA molekülünü bu yeni proteinin bir parçasını kodlayan bir molekülle değiştirebiliriz.

Yaygın olarak beklendiği gibi, Sars-CoV-2 sonunda popülasyonda endemik hale gelir, grip ve nezle virüsleri gibi sürekli olarak düşük bir seviyede dolaşırsa, ancak salgın bir salgın oluşturma potansiyeline sahipse, aşılar şu anda hangi varyantlar varsa ona göre uyarlanabilir. Bu, aşağı yukarı gripte olan şeydir.

Omicron'un koronavirüsün önemli ölçüde yeni bir varyantının ne kadar hızlı ortaya çıkıp küresel olarak yayılabileceğini göstermesi dışında, hepsi çok iyi. Pfizer ve Moderna şu anda Omicron'a özel bir aşı üzerinde çalışıyor.  Ancak bu birkaç ay içinde yapılıp test edilebilse bile, bu çok geç olabilir. Bu nedenle, tüm varyantlara karşı koruma sağlayabilecek evrensel bir aşı tercih edilebilir. Silver Spring, Maryland'deki Walter Reed Ordu Araştırma Enstitüsü'nde bir aşı geliştirmek isteyen bir ekibe liderlik eden Kayvon Modjarrad, "Birden fazla koronavirüs türüne ve suşuna karşı geniş ve proaktif bir şekilde koruma potansiyeline sahip bir aşıya ihtiyacımız var" diyor.

Herhangi bir endemik virüs için pan-varyant aşımız olmadığı an. Araştırmacılar uzun zamandır grip salgınlarını daha az ölümcül hale getirecek evrensel bir aşının hayalini kuruyorlardı ve şimdi bunun mümkün olabileceğine dair umut verici işaretler var . Evrensel bir Covid aşısının tasarım ilkesi benzer çizgileri takip edecektir.

Seçeneklerden biri, bağışıklık sistemini bir viral proteinin yalnızca bir bitini değil, birçok biti tanıması için hazırlamak olabilir - bunların tümü herhangi bir yeni varyantta aynı anda değişmeyebilir (veya önemli ölçüde değişmeyebilir). Bağışıklık sistemine, birinin işe yarayacağını umarak istilacıyı tespit etmesi ve ardından bastırması için birçok farklı yol verirdik. Bu, örneğin, her biri farklı bir protein parçası olarak kodlayan birçok farklı RNA molekülü içeren bir mRNA aşısı yapmayı içerebilir. Veya aşıdaki tek bir parçacık birkaç farklı parçayı tutabilir.

Alternatif olarak, virüsün varyantlar arasında "korunmuş" gibi görünen kısımlarını arayabilirsiniz: muhtemelen bu tür değişiklikler virüs için çok zararlı olacağından çok fazla mutasyona uğramayan proteinler (veya bunların parçaları). Ancak henüz ortaya çıkmamış varyantlar için bile bunların ne olacağını nasıl bilebilirsiniz? Bunun bir yolu, bütün bir ilgili koronavirüs ailesi arasında yüksek oranda korunmuş protein bölgelerinin mevcut olup olmadığını görmektir. "Sars-CoV-2, Sars [2003'te alarma neden olan ilgili solunum virüsü] ve GlaxoSmithKline ile aşı geliştirme üzerinde çalışan San Francisco merkezli Vir Biotechnologies'in baş bilim sorumlusu Skip Virgin, bir grup başka hayvan koronavirüsü varsa, o zaman Sars-CoV-2'nin bir sonraki varyantının da onlara sahip olma olasılığı var" diyor. – Covid semptomlarını hafifletmek için monoklonal antikor sotrovimabını zaten üreten bir işbirliği.

Şu anda, araştırmacılar çoğunlukla, koronavirüs evreninin sadece bir alt kümesini vurmak gibi nispeten mütevazı bir hedef için çabalıyorlar: tipik olarak, Sars tarafından paylaşılan, spike proteinin, reseptör bağlama alanı (RBD) olarak adlandırılan bir kısmına karşı bir bağışıklık tepkisini uyarmak için. , Sars-CoV-2 ve yakından ilişkili yarasa koronavirüsleri. RBD, spike proteinin konakçı hücrelere tutunan kısmıdır. Bazı varyantların RBD'lerinde küçük mutasyonlar olmasına rağmen, kimyasal yapısı fazla değişmez: RBD'ye karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturur ve bu ailedeki herhangi bir virüse karşı çalışmalıdır.
Kuzey Carolina'daki Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Barton Haynes, RBD çivili ferritin bazlı nanoparçacıklarla benzer bir yaklaşım benimsiyor. Geçen Mayıs ayında kendisi ve iş arkadaşları , makakları Sars-CoV-2, Sars ve bazı Sars benzeri yarasa koronavirüslerine karşı koruyan bir aşı adayı bildirdiler . Çok yakın zamanda , Delta ve Omicron varyantlarına karşı da iyi bir bağışıklık tepkisi oluşturduğunu gösterdiler .

Haynes, 2022'nin sonunda insanlar üzerinde klinik deneylere başlamayı umduklarını söylüyor. Eğer işe yararlarsa, halihazırda sahip olduklarımızdan yeterince farklı olup olmadığına bağlı olarak aşının kullanıma hazır hale gelmesi bir veya iki yıl sürebileceğini düşünüyor. onaylanmadan önce başka bir büyük ölçekli Faz III klinik deneyi garanti etmek.

Bu çabalar, tüm SARS-CoV-2 varyantlarına dirençli bir aşı sağlayabilir - ancak prensipte bu tür yaklaşımlar, Fauci ve meslektaşlarının talep ettiği evrensel koronavirüs aşılarını sunarak daha da geniş bir kapsama sahip olabilir. Haynes, bunun muhtemelen diğer aileler için önemli RBD'leri bulmayı ve bunları parçacıklara eklemeyi gerektireceğini söylüyor. Bu, nanoparçacık yaklaşımının güzelliğidir: çeşitli protein parçalarını sözde çok değerlikli bir aşıya kolayca dahil edebilir.

Doğru protein parçalarını bulmak, yarasalar, misk kedileri ve rakun köpekleri gibi vahşi hayvanları enfekte ettiği bilinen binlerce koronavirüsün yanı sıra insan popülasyonlarında zaten endemik olan ve hafif soğuk algınlığı benzeri solunum semptomlarına neden olan dört koronavirüsün taranması anlamına gelebilir. Bu çok büyük bir görev olurdu. Ancak artık bu tür koronavirüslerin (2003'te Sars ve 2012'de Mers salgınlarına neden olanlar da dahil) oluşturduğu korkunç tehlikeleri biliyoruz, yatırım, önleyebileceği ekonomik ve sosyal zararla karşılaştırıldığında ucuz olacaktır. Haynes, tek bir aşının beş ila 10 yıl boyunca tüm koronavirüslere karşı koruma sağlamasının nihayetinde mümkün olabileceğini umuyor.

Tabii ki, hiç kimse şeytani derecede dahiyane Covid-19 virüsünün gelecek için neler sakladığından emin olamaz. Corey, "Bulaşıcı hastalığın ilk aksiyomu, patojeninizi asla hafife almayın" diyor. “İki buçuk yılda dört ana varyanta sahip olduğumuz hız, benzeri görülmemiş ve şaşırtıcı. Kimse bu virüse karşı bahse girmez.”

Ancak virüslerin bile sınırları vardır. Örneğin, Omicron'un kapsamlı mutasyon setine rağmen, Vir'in sotrovimab'ı hala buna karşı çalışıyor. Virgin, "Virüsler bazı şeyleri değiştirebilir, ancak diğerlerini değiştirmekte gerçekten zorlanırlar" diyor. "Bir virüsün değiştirmekten kurtulamayacağı bazı şeyler vardır." Onları bulabilirsen, işin içindesin demektir. “Gerçekten geniş koruma sağlayacak bir aşı üretebileceğimiz konusunda iyimserim” diyor.

Mevcut aşılar bile ölümleri önlemede hala başarılı ve biz de bir antiviral ve diğer tedaviler cephaneliği oluşturuyoruz. Corey, şu anda daha önemli olabilecek şeyin, bulaşmayı engellemede tüm varyantlara karşı daha iyi sonuç veren bir aşı olduğunu söylüyor. Ölüm oranları düştüğünde bile, “hayatımızın dokusunun, seyahatimizin, modern kültürü oluşturan şeylerin muazzam şekilde müdahale edildiğini görüyoruz” diyor. Bu nedenle, yaygın enfeksiyonu önleyebilecek ikinci nesil aşılara ihtiyacımız var - Corey'nin söylediği bir hedef, yaygın olarak daha zor olarak kabul ediliyor ve kullanıma sunulana kadar değerlendirilmesi zor olacak.

Virgin, bir sonrakine hazırlanmadan önce bu pandemiyi çözmemiz gerektiğini düşünmek cezbedici, diyor Virgin, ancak “pandemi yanıtınızın sizi bir sonrakine hazırlamaması için kesinlikle hiçbir neden yok”. Ne de olsa hükümetleri mevcut bir sorunu çözmek için harcama yapmaya ikna etmenin henüz gerçekleşmemiş bir sorunu çözmekten daha kolay olduğunu da ekliyor.

Seattle'daki Washington Üniversitesi'nden aynı zamanda evrensel bir nanoparçacık bazlı koronavirüs aşısı geliştiren Neil King, “Bir sonraki pandemiyi önlediğimiz noktaya gelmek istiyoruz, buna yanıt vermiyoruz” diyor . “Bunu yapmanın tek yolu, geniş çapta koruyucu aşılardan geçiyor.” Varyantlara dayanıklı bir Covid aşısı geliştirirken, bir sonraki pandemiyi de önleyebilecek bir aşıyla sonuçlansaydık ne kadar harika olurdu.