'Bu benim hayatım': Rus etkileyicileri, Instagram erişimi engellendikten sonra hisse alıyor

TAKİP ET

Bazıları Telegram'da kanal kurmakla meşgulken, diğerleri sosyal medya yasağından kurtulmanın yollarını arıyor.Sosyal medya uygulamasından kopmaya hazırlanan Rusya'nın etkileyicilerinin hafta sonu Instagram hikayelerinde ciddi bir ruh hali vardı.

“Bu [Instagram] benim hayatım, bu benim ruhum. Yaklaşık 3 milyon takipçisi olan moda blogcusu Karina Nigay, gözyaşları içinde “Son beş yıldır bununla uyanıp uykuya dalıyorum” dedi . "Kızgınlık durumundayım ve hiçbir yerde kabullenme durumuna yakın değilim."

Rus savcılar Cuma günü, uygulamanın ana şirketi Meta'nın, ülkenin Ukrayna'daki savaşıyla ilgili olarak belirli ülkelerde Rus askerlerine ve Vladimir Putin'e yönelik nefret söylemi politikalarını gevşettiğini doğrulamasının ardından Instagram'a erişimin engellenmesini talep etti, ancak Pazartesi günü, Meta , “bir devlet başkanının ölüm çağrılarının” yasaklandığını belirterek yönlendirmesine açıklık getirdi .

Pazartesi sabahı, genç Ruslar arasında en popüler sosyal medya platformu olan Instagram artık erişilebilir değildi.

400.000'den fazla takipçisi olan popüler bir DJ ve Instagram etkileyicisi olan Karina Istomina şunları söyledi: "Tüm gelirimin kabaca yarısı Instagram reklamlarından geldi. Dürüst olmak gerekirse, sayfamı kaybettiğim için kesinlikle harap oldum. Profilimi 10 yıldan fazla yönettim. Büyük olasılıkla yeni gelir kaynakları bulmam gerekecek, kendimi yeniden keşfetmem gerekecek.”

Instagram'ı engelleme hamlesi, Rus sanatçıların, blog yazarlarının ve sporcuların savaşa karşı çıkmak için sosyal ağı kullanmasıyla Rusların Ukrayna'nın işgaline karşı muhalefetlerini dile getirdikleri son platformlardan biri olarak ortaya çıkmasıyla geldi. Rusya, Ukrayna'yı işgalinden sonra bağımsız medya ve savaş karşıtı muhalefet üzerinde eşi görülmemiş bir baskı başlatmıştı.

Moskova, Meta'nın “aşırılıkçı örgüt” olarak adlandırılmasından önce bu ayın başlarında Facebook ve Twitter'a erişimi engelledi ve iki platformu “Rus vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini” ihlal etmekle suçladı. Rus düzenleyiciler, yine Meta'ya ait olan mesajlaşma hizmeti WhatsApp'ın "bir bilgi kaynağı değil, bir iletişim aracı" olduğu için etkilenmeyeceğini söyledi.

Rusya'nın en popüler medya simalarından Yuri Dudt, günler sonra geniş çapta paylaşılan bir gönderide, "Putin egemen bir ulusu işgal etti ve orada bir savaş yürütüyor... Putin'in uzun süredir insanları umursamadığı açık" dedi. 1.5 milyondan fazla beğeni alan istila.

Ancak birçok küçük ve orta ölçekli Rus işletmesi için Instagram aynı zamanda reklamcılık, satış organizasyonu ve müşterilerle iletişim için lider bir platformdu ve uygulamayı engelleme hareketi muhtemelen ülkedeki iş ortamını daha da zayıflatacak.

Moskova'da giyim markası Outlaw'ı yöneten Dilyara Minrakhmanova, "Instagram bizim evimiz, dış dünya ile köprümüz oldu" dedi. “Yedi yıl önceki kuruluşumuzdan bu yana, benzer düşünen büyük bir topluluğu bir araya getirmeyi başardık.

Minrakhmanov, tüm sosyal medya trafiğinin %96'sının Meta uygulamalarına bağlı olduğunu ekleyerek, "Hepsini kaybedeceğimizi düşünmek acı verici" dedi.

Pazar günü Outlaw gibi birçok etkileyici ve işletme, yeni kullanıcıların akışını memnuniyetle karşılayacak olan Rus kökenli iki platform olan Telegram ve VKontakte kanallarına bağlantılar yayınlıyordu.

Kullanıcıların gizliliğine ve güvenliğine öncelik verdiğini söyleyen Telegram, Rus kendi kendini tanımlayan özgürlükçü Pavel Durov tarafından 2013 yılında kuruldu ve uygulamalı bir moderatörlük felsefesini sürdürüyor.

Daha önce Rusya'nın en büyük sosyal ağı olan VKontakte'yi kuran Durov, hükümet baskısı altında sınır dışı edildikten sonra Dubai'ye gitmek için ülkeden ayrıldı.

Pek çok Kremlin eleştirmeni artık Telegram'a geçerken, uzmanlar mesajlaşma uygulamasının yakında Kremlin tarafından engellenebileceğini veya ele geçirilebileceğini söylüyor.

“Telegram'ın neden yasaklanmadığını tam olarak anlamıyorum. Rus teknoloji analisti ve sansür uzmanı Andrei Soldatov, Kremlin'in Telegram'ı kendi propaganda amaçları için kullanabileceğini düşünmesi olabilir" dedi.

Kremlin yanlısı kanalların ülkenin sözde askeri başarılarını paylaştığı, Ukraynalı yetkililerin yakalanan Rus birliklerini gösteren video ve fotoğrafları yayınlamak için uygulamaya yöneldiği Telegram, çatışma sırasında bir bilgi savaş alanı olarak ortaya çıktı.

Soldatov, "Şu anda Rusya'da işlerin gidişatına göre, uygulamanın bu formda daha uzun süre var olabileceğini düşünmüyorum" dedi.

Durov, şimdiye kadar uygulamayı bağımsız tutacağına kefil oldu ve Ukraynalı kullanıcılara verilerinin güvende olduğunu söyledi. “Ne olursa olsun kullanıcılarımızın yanındayım. Mahremiyet hakları kutsaldır – şimdi her zamankinden daha fazla” diye yazdı geçen hafta .

Rusya, 2018'de Telegram'a erişimi kısıtlamak için harekete geçti, ancak iki yıl sonra, yaygın olarak kullanılan mesajlaşma uygulamasının operasyonlarını engelleyemedikten sonra yasağı kaldırdı.

Bununla birlikte, Kremlin eleştirmenleri yakın zamanda uygulamayı , hapisteki muhalefet figürü Alexei Navalny'nin destekçilerine 2021 Eylül parlamento seçimlerinde Kremlin ile uyumlu politikacıları koltuğundan etmek için hangi adayı geri almaları gerektiğini söyleyen bir botu engelledikten sonra yetkililere boyun eğmekle suçladılar. Devlet kontrolündeki Rus Doğrudan Yatırımı da mesajlaşma uygulamasına yatırım yaptı .

Pazar günü, bazı insanlar Telegram'da yeni kanallar kurmakla meşgulken, diğerleri sosyal medya yasağından kurtulmanın yollarını arayarak Instagram'ı bırakmaya henüz hazır olmadıklarını söyledi.

Özel ağ hizmetlerini araştıran ve öneren bir İngiliz şirketi olan Top10VPN'e göre, ülkedeki VPN hizmetleri için yapılan İnternet aramaları , geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla neredeyse iki katına çıktı.

250.000'den fazla Instagram takipçisi olan bir blogcu olan Tanya Mingalimova Pazar öğleden sonra şunları yazdı: "Akşam için planlarım akşam yemeği yemek ve ardından bir VPN kurmak."