Avrupa Rus Gazından Vazgeçecek Mi? AB'den yeni gaz planı

TAKİP ET

Avrupa Rus Gazından Vazgeçecek Mi? AB'den yeni gaz planı Avrupa hangi ülkeden doğalgaz alacak?

Avrupa Rus Gazından Vazgeçecek Mi? AB'den yeni gaz planı Avrupa hangi ülkeden doğalgaz alacak? AB'nin Rus gaz bağımlılığını tedavi etme planı. Brüksel zorunlu minimum gaz depolama seviyelerini düşünüyor ve yenilenebilir enerji kapasitesini artırmayı planlıyor. Avrupa Komisyonu bloğun Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak için 10 maddelik bir plan hazırladı.

Ukrayna'daki savaş, AB'nin Rusya'dan yapılan ithalattan vazgeçme çabalarına aciliyet kattı ve Brüksel'i, çok yüksek elektrik fiyatlarıyla mücadele konusunda uzun zamandır beklenen iletişimini ertelemeye ve bunu Kıtanın enerji güvenliğini iyileştirmeye yönelik bir plana dönüştürmeye sevk etti. 

Komisyon, sonucun “AB'nin gaz tüketimini azaltacak ve tek bir tedarikçiye bağımlılığı azaltacak önlemler içeren daha esnek bir AB enerji sistemi” elde etmek için bir öneri olduğunu yazıyor. 

Yeniden düzenlenen metnin bir parçası olarak Komisyon, AB'nin gelecek kışa hazırlanmak için "30 Eylül'e kadar en az %80'lik bir ortalama depo dolumu seviyesine" ihtiyacı olduğunu söyleyerek üye ülkeler için zorunlu gaz depolama seviyeleri belirlemeyi düşünüyor. 

Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, AB tükettiği gazın büyük çoğunluğunu ithal ediyor ve Rusya geçen yıl ithalatın yaklaşık yüzde 45'ini oluşturdu. 

8 Mart'ta sunulması beklenen ve halen değişebilecek olan taslak metinde, AB'nin yenilenebilir enerji kapasitesini artırmaya yönelik “Yeni Enerji Sözleşmesi” adı verilen çeşitli önlemler de yer alıyor. 

Brüksel, AB ülkelerinin “yenilenebilir projeler için uygun kara ve deniz mevcudiyetini hızlı bir şekilde haritalandırmasını, değerlendirmesini ve sağlamasını” istiyor ve yeni tesisleri finanse etmek için AB'nin karbon piyasası olan Emisyon Ticareti Sisteminden elde edilen gelirleri kullanmayı savunuyor. 

Haziran ayında Komisyon, bürokrasiyi azaltmayı ve bunların yaygınlaşmasını hızlandırmayı amaçlayan yenilenebilir enerji kaynaklarına izin verilmesine ilişkin bir tavsiyenin yanı sıra bağımsız bir güneş enerjisi stratejisi sunacak. 

Taslakta çatılardaki güneş enerjisi “AB'nin elektrik tüketiminin neredeyse dörtte birini karşılayabilir” yazıyor. Ancak, bloğun paneller ve hücreler için ithalata bağlı olduğunu ve büyük ölçüde artan enerji, malzeme ve lojistik maliyetler nedeniyle “planlanan AB güneş enerjisi projelerinin %20-25’inin 2021’de ertelenmesi veya tamamen iptal edilmesi gerektiğini söylüyor.

Güneş enerjisi stratejisi, kurulumları hızlandıracak ve “güneş enerjisi için bir değer zinciri geliştirmeye ve AB'nin rekabet gücünü güçlendirmeye ve bağımlılıklarla mücadele etmeye” yardımcı olacak önlemleri içerecektir. 

Brüksel ayrıca biyogazı artırmak istiyor, 2030 yılına kadar blok çapında 35 milyar metreküplük bir üretim öneriyor ve ülkelerden Ortak Tarım Politikasından “sürdürülebilir biyokütle kaynaklarından biyogaz üretimine” fon yönlendirmelerini istiyor.

Komisyon, yeni önlemlerin yanı sıra, şu anda Konsey ve Parlamento tarafından incelenmekte olan 55 iklim yasa paketine uyum paketinin hızlı bir şekilde uygulanmasının kilit önemde olacağını söylüyor. Öneriler grubu, binaları daha enerji verimli hale getirme planlarını ve bloğun yenilenebilir enerji kapasitesini genişletmek için bir çerçeveyi içeriyor. 

Taslak metne göre, “55'e Uygun teklifin uygulanması, AB'nin gaza olan bağımlılığını 2030 yılına kadar %23 oranında azaltacaktır”. 

Perşembe günü IEA , AB'nin Rusya'dan gaz ithalatını azaltmak için 10 maddelik bir plan yayınladı . Diğer önlemlerin yanı sıra minimum gaz depolama yükümlülükleri, yenilenebilir ve biyoenerjinin