Almanya ve Avusturya, Rusya ile ödeme anlaşmazlığı üzerinden gaz dağıtımı planlıyor

TAKİP ET

Almanya ve Avusturya, Rusya ile ödeme anlaşmazlığı üzerinden gaz dağıtımı planlıyor. Batı Moskova'nın ruble talebine uymayı reddettiği için Berlin olağanüstü hal yasasını devreye soktu.

Almanya ve Avusturya, Rusya ile ödeme anlaşmazlığı üzerinden gaz dağıtımı planlıyor.Batı Moskova'nın ruble talebine uymayı reddettiği için Berlin olağanüstü hal yasasını devreye soktu.
Almanya ve Avusturya, yetkililerin ödemelerle ilgili bir anlaşmazlık nedeniyle Rusya'dan yapılan teslimatların olası bir durmasını önlemek için acele etmesiyle gaz tayınlamasına yönelik ilk resmi adımları attı.

Arz yetersiz kalırsa ve tüketimi düşürme girişimleri işe yaramazsa, Alman hükümeti endüstrinin bazı kısımlarını gaz şebekesinden kesecek ve hanelere ayrıcalıklı muamele uygulayacaktır.

Rusya, doğal gazının tüm “düşmanca” alıcılarının euro veya dolar gibi para birimleri yerine ruble olarak ödeme yapmaları konusunda ısrar ediyor.

Ancak Çarşamba akşamı Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı telefon görüşmesinde Vladimir Putin, Avrupalı ​​gaz müşterilerinin ödemelerinin Gazprombank'a yapıldığı sürece - yaptırım uygulanmadığı sürece - euro cinsinden yapılmaya devam edilebileceğini söyleyerek potansiyel bir uzlaşmaya işaret etti. Alman yetkililerin yaptığı çağrının okunuşuna göre, AB tarafından.

Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Rusya'ya yaptırım uygulayan Almanya ve G7 ülkeleri, tedarik sözleşmelerinde belirtilen para birimlerinde ödemeye devam edeceklerini söyleyerek doğalgaz satın almak için ruble kullanmayı reddetti.

Rusya ve AB yetkilileri arasındaki ayrılığı çözmek için görüşmeler devam ederken, Avrupa gaz fiyatı kriteri TTF'ye bağlı gelecekteki sözleşmeler, arz kesintileri korkusuyla megawatt saat başına yüzde 9 artarak 118 €'ya yükseldi.

İngiltere gazının yalnızca yüzde 4'ünü Rusya'dan sağlasa da, Avrupa'daki arz şoklarının küresel sonuçları olacaktır. Birleşik Krallık'ta fiyatlar, termik başına 280p'den işlem görmek için yüzde 6 arttı.

AB yetkilileri ve Rus mevkidaşları, kurumsal müşterileri merkez bankasından ruble almaya zorlamaktan kaçınabilecek bir euro-ruble takas mekanizması kullanmayı tartıştılar. Bunun yerine, ödemeler Gazprombank üzerinden yönlendirilecek.

Konuyla ilgili brifing veren bir kişi, "Her iki taraf da fişi çekmeye hazır değil, bu nedenle her iki taraf için de kabul edilebilir bir çerçeve olacak" dedi.

Alman hükümeti, Scholz'un Putin ile yaptığı görüşmede herhangi bir öneriyi kabul etmediğini, ancak nasıl çalışacağı konusunda daha fazla bilgi istediğini söyledi.

Günün erken saatlerinde Almanya ekonomi bakanı Robert Habeck, akut enerji kıtlığıyla başa çıkmak için yürürlüğe konan bir gaz acil durum yasasının “erken uyarı aşamasını” etkinleştirdi.

Acil durum müdahalesindeki üç aşamadan ilki olan bu aşamada, Berlin ekonomi bakanlığından, düzenleyici kurumdan ve özel sektörden bir ekip, ithalat ve depolamayı izleyecek.

Avusturya, önümüzdeki haftalarda gaz arzının önemli ölçüde düşeceğine dair “somut ve güvenilir” bir beklentiye atıfta bulunarak, kendi üç aşamalı acil durum ulusal acil durum planının ilk bölümünü uygulayacağını söyledi.

Rusya, Avusturya'nın yerel gaz ihtiyacının yüzde 80'ini sağlıyor ve ülke, Rus gaz ithalatı için Avrupa'nın en büyük merkezlerinden biri.

Ülkenin başbakanı Karl Nehammer Viyana'da düzenlediği basın toplantısında, “Avusturya'nın evleri ve işyerleri için gaz arzını güvence altına almak için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

Frankfurt Üniversitesi'nde ekonomi profesörü ve Alman ekonomi danışmanları konseyi üyesi olan Volker Wieland, Rus enerji arzındaki kesintinin “önemli” bir resesyon riski yaratacağını ve Avrupa'nın en büyük ekonomisini “çift haneli oranlara yaklaştıracağını” söyledi. enflasyon”. 

Alman hükümetine danışmanlık yapan ekonomistler, Rusya'dan enerji ithalatı olmadan Almanya'nın enflasyon oranının yüzde 7,5 ile 9 arasında yükselebileceğini söyledi.

Aynı zamanda rektör yardımcısı olan Habeck, erken uyarı kararının gaz ödemelerinin ruble olarak yapılmasını öngören Rus yasası beklentisiyle alındığını söyledi. Habeck, “[tek taraflı] bir sözleşme ihlalini kabul etmeyeceğiz” dedi.

Bir Beyaz Saray yetkilisi, "Bu, Rusya'nın çökmekte olan rublesini desteklemek için başka bir girişimidir" dedi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın tahıl, gübre, metal, odun ve petrol gibi daha geniş bir ihracat yelpazesini ruble cinsinden satmayı düşünmesi gerektiğini söyledi.

AB, Almanya'nın geçen yıl başaramadığı bir seviyeye, kış için tedarik sağlamak için Kasım ayı başına kadar gaz depolama alanlarını yüzde 80 kapasiteye kadar doldurma hedefi belirledi.

Gas Infrastructure Europe'a göre, Almanya'nın gaz depolama tesisleri bu ay yüzde 24,6 ile dört yılın en düşük seviyesine ulaştıktan sonra yüzde 26,5 civarında dolu.

Analistlere göre, Avrupa'nın gaz alıcılarının ruble ödemelerinin zorunlu hale gelmesinden önce muhtemelen en az bir ayı var. Mart ayı gaz teslimatları şimdiden yapıldı ve önümüzdeki günlerde ödenecek. Nisan ayı teslimatlarının çoğu için ödemeler Mayıs ayının başına kadar yapılmaz.

Yine Çarşamba günü, Polonya başbakanı Mateusz Morawiecki, ülkesinin Rus petrolü ithalatını bu yılın sonuna kadar durdurmayı ve kömür ithalatını Mayıs ayı sonuna kadar bitirmeyi planladığını söyledi.

Varşova'da James Shotter, Roma'da Amy Kazmin, Washington'da James Politi ve Londra'da Neil Hume tarafından ek raporlama.