AB, Covid-19 aşısı olanların giriş koşullarını kolaylaştıracak

TAKİP ET

Basın açıklamasına göre, özellikle yüksek riskli bölgelerde istisnalar yürürlükte kalmaya devam edecek ve üye devletler kimin ve hangi şartlarda geleceği konusunda son sözü söylemeye devam edecek.

AB, Covid-19 aşısı olanların giriş koşullarını kolaylaştıracak.Üye devletler Salı günü, AB veya DSÖ onaylı bir aşı ile Covid-19'a karşı aşılanan yolcuların 1 Mart'tan itibaren Avrupa Birliği'ne girerken artık kısıtlamalarla karşılaşmaması gerektiğini kabul etti.
Bir basın açıklamasına göre, bunu bir AB dijital sertifikası veya benzer kimlik bilgileriyle kanıtlayabilen herkes teste tabi tutulmamalı veya karantina gerekliliklerine tabi tutulmamalıdır.

Bloğun AB işleri bakanları, Avrupa Komisyonu'nun Kasım ayında bir ülkelerin Covid-19 enfeksiyon oranına dayalı seyahat kurallarını değiştirme önerisine dayanan bağlayıcı olmayan tavsiyeyi onayladı.

Basın açıklamasına göre, özellikle yüksek riskli bölgelerde istisnalar yürürlükte kalmaya devam edecek ve üye devletler kimin ve hangi şartlarda geleceği konusunda son sözü söylemeye devam edecek.

Örneğin, DSÖ onaylı aşı ile aşılanmış yolcuların yine de negatif bir Covid-19 testi göstermeleri veya bir üye devlet uygun görürse karantinaya alınmaları istenebilir.
Bir yolcunun aşı durumu, bir rapel doz almasına veya varmadan en az 14 gün ve en fazla 270 gün önce Covid-19 aşılarının ilk kürünü tamamlamasına dayanır.

Covid-19 Avrupa'yı ilk vurduğunda, İrlanda hariç tüm AB ülkeleri artı AB üyesi olmayan ülkeler İsviçre, Norveç, Lihtenştayn ve İzlanda, zorunlu olmayan seyahatler için geniş kapsamlı bir giriş yasağı üzerinde anlaştılar.

Bu eyaletler daha sonra, virüs durumunun nispeten sakin olduğu blok dışındaki ülkelerin onaylı bir seyahat "yeşil listesi" kullanılarak açıldı. Bu liste artık seyahat kurallarının temeli olmamalıdır.

Komisyon, üye devletlerin kararını ayrı bir açıklamada memnuniyetle karşıladı. AB yöneticisi, onaylanan seyahat listesinin uygun olduğu takdirde rafa kaldırılıp kaldırılamayacağını Nisan ayında bildirecek.